Synes du også Danmark lugter af lort?

Jeg er for nylig flyttet på landet. Det er dejligt, og her er yndigt. Men der er blevet forfærdelig langt mellem enge og blomstrende bakker, og lige nu, hvor lærkene stiger til vejrs, solen for alvor begynder at varme, og alting spirer og gror, kommer det store antiklimaks: Gylletiden. Landet lugter af lort. Slet og ret.

Naturens deroute og den udbredte stank på landet er vold på Danmarks sjæl og poesi. Det er et overgreb på vores fælles værdier og alt det, vi skrev sange om engang. Og som vi stadig synger om, skønt det ikke er. Den udvikling er en af grundene til, at Danmark knækker over i to dele: Et Underdanmark på landet og Overdanmark i byerne.

Det er noget skidt for landet. Uanset hvor vi vælger at bosætte os og leve, skal Danmark være helt og ikke delt. Det skal være lige så attraktivt og respektabelt at bo på landet som at bo i byerne. For folk i alle aldre.

Derfor skal vi have poesien og mulighederne tilbage i det danske landskab. Landbruget skal på banen som dem, der passer på og udvikler naturen og landskabet. Det skal være et forretningsområde for landbruget. Sådan er det blevet i vore nabolande. Men ikke i Danmark. Hos os lugter landet bare af lort, og mange steder bliver der grimmere og grimmere. Det er en hjernedød udvikling, der knækker Danmark og skader landets omdømme.

Det skal der gøres noget ved. Jeg mener, at landbruget og politikerne på Christiansborg er nødt til at gå helt nye veje og blandt andet vedtage en storstilet plan for Danmarks natur og landets udvikling. Hvor skal vi tage fat og hvordan? Skriv din mening her.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

9 svar til Synes du også Danmark lugter af lort?

 1. Farmer siger:

  Velkommen på landet.

  Ja, lort lugter desværre; men skal vi have en husdyrproduktion vil der altså være nogle efterladenskaber, som ikke har meget med lagkage at gøre.
  Tidligere var den faste gødning og urinen/ajlen delt. Det er i dag sammenblandet og kaldes gylle.

  April/maj er de måneder, hvor næringsstofudnyttelsen er bedst, og derfor udbringes gødningen på det tidspunkt; og det lugter. Specielt i et forår som dette uden megen nedbør.

  Jeg er landmand, men uden husdyrproduktion, så jeg kan måske se sagen fra to sider. Det er ikke med nutidens teknologi muligt at undgå at husdyrgødning lugter.

  Man kunne reducere lugtgenerne ved at nedpløje/nedfælde en større del af husdyrgødningen; men det ville kræve større vårsædsarealer, og vårsæd optager generelt mindre mængder næringsstoffer i løbet af vækstsæsonen, så de’r bliver også et problem.

  Lidt lindring for sartere næser er der dog i vente. Danmarks slagtesvineproduktion er på vej ned. Omkostningsniveauet i DK matcher ikke de nuværende kødpriser.

  -Og så lige en kommentar til det med tidligere tiders blomstrende enge og bakker:
  Gid de mange gode tanker blev gjort til handling.
  Op fra skrivebordet og ud af de støvede læsesale!
  Forpagt/lej enge og marker. Plant hegn og ryd krat. Dan afgræsningslaug. Påvirk landskabet ved egen indsats.
  Alle har muligheden, få benytter sig af den.

  Al det skriveri -også det jeg selv gør netop nu- er meget godt; men det er først når engen igen bliver afgræsset, vidjebuskene skåret ned og de små planter spirer frem, at naturen har glæde af de gode tanker.

  Det er forår herude. Det er nu, der ved praktisk indsats kan opnåes resultater.

  Held og lykke med bloggen.

  • dansknatur siger:

   Kære landmand. Tak for dine kommentarer. Vi er på bølgelængde. Du har fat i det rigtige, og det er du ikke ene om som landmand. Jeg møder heldigvis din slags rigtig, rigtig mange steder i hele landet. Det overbeviser mig om, at der er grobund for forandringer. Nu skal vi “bare” have politikerne med os!

   Med venlig hilsen

   Michael Stoltze

 2. Held og lykke med bloggen! Kh Sophia

 3. Farmer siger:

  Skal vi ikke blot glemme de politikere og lade dem stå tilbage mens vi drøner derudaf selv med gode forbedrende aktiviteter.

 4. dansknatur siger:

  Forstår dig udmærket, og det er godt at høre, at du kan gøre så meget på trods af regler og økonomi. Men politikerne former rammebetingelserne for landbruget, og jeg kender mange landmænd, der gerne vil gøre en masse godt for naturen og landskabet, men desværre bliver forhindret pga. regler og økonomi. Det er faktisk meget få steder i Danmark, der er god økonomi i naturbeskyttelse.

 5. Peder Størup siger:

  Jeg er meget enig, vi skal have skruet reglerne sammen så de ikke modarbejder etablering af natur. Landbruget har dog et kæmpe ansvar, som jeg ikke synes de påtager sig – der forsvinder meget mere natur end de ansvarlige landmænd kan nå at etablere.

  Men når det så er sagt, skal vi have fjernet de regler som straffer de landmænd som faktisk vil naturen – men frygter at miste støtten hvis der bliver lidt for meget af den.

  Jeg er helt enig med Farmer, på med handsken og kom igang med at gøre noget. Nogle kan gøre noget fysisk og økonomisk, og andre kan formidle glæde over og værdien af et smukt og varieret landskab. Snak med naboen, og fortæl ham hvor meget du sætter pris på hans levende hegn og blomsterne langs markvejen.

  Peder Størup
  http://www.naturbeskyttelse.dk

 6. Martin Stoltze siger:

  Jag kan godt lide at du tager det sociale aspekt af udviklingen med. De landområder, der er fattige på natur, er også økonomisk fattige – hvem vil bo der, ud over folk der ikke har råd til at bo andre steder? Desværre er det ikke kun et problem i danske gylleramte områder. Jeg ser den samme udvikling i dele af min egen kommune her i Skåne. Huse og gårde omgivet af affald og udbombede campingvogne hvis de er beboede, eller som står og falder sammen hvis de er ubeboede. Det er grimt, dystert og meget langt fra hvad man forestiller sig om ett moderne nordisk velfærdssamfund.
  Spørgsmålet er hvordan man kan vende den nedadgående spiral. Jeg tror der behøves en meget bred insats – både politisk men også helt ude i lokalområderne. “Farmer” er inde på noget af det rigtige. Hvis lokalbefolkning og landmand i fællesskab kan genskabe et naturområde som folk får adgang til er det et stort skridt i den rigtige retning. Den slags bør støttes! Kommunerne burde have en soleklar interesse i at vende udviklingen.

 7. dansknatur siger:

  Ja – der er store udfordringer både landspolitisk og ude i lokalområderne. Det er mig bare en gåde, at ingen indflydelsesrige politikere for alvor har kastet sig over dem.

 8. Pingback: Landbrugskommission kommer på svær opgave | Dansknatur's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s