Noma og naturen

Da Noma blev kåret som verdens bedste restaurant, var det ikke kun en hyldest til det nyskabende spisesteds kulinariske kvalitet og opfindsomhed. Det var også en hyldest til naturen, som rummer så mange muligheder for at finde og bruge ingredienser til fryd for ganen.

En af den små delikatesser er den lille skovsyre, der blomstrer netop nu. Det er absolut værd at sætte sig på hug i skovbunden og tage de spæde planter i øjesyn. Blandt de stolte anemoner er det den fineste, lille prinsesse. Lige nu er den aller smukkest med sine nye, friskgrønne telte af hjerteblade og sine lysende kjoleblomster med lyslilla striber.

Og netop syreblomsterne smager himmelsk – mildt og syrligt som pynt på f.eks. ferske fiskeretter. Tak til Noma for at finde og bruge den slags små underværker fra naturen.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Noma og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Noma og naturen

  1. Jens Lauesen siger:

    Ja, jeg kan kun være enig. Det er jo fantastisk, at Noma i den grad har sat den danske/nordiske natur på spisekortet – og er blevet verdensmestre for det. Lad os håbe, at det vil starte en trend, som forplanter sig nedad og udad – så det ikke kun bliver de meget velhavende, der får glæde af smagen af dansk natur. Folk som Claus Meyer, Camilla Plum og mange andre har gjort et kæmpearbejde allerede i forhold til at god mad handler om smag og sanser – og ikke sundhedsdyrkelse og kalorie-tabeller.

    Det er blot en skam, at de fleste skoler landet over er blevet tvunget til at skære antallet af hjemkundskabstimer ned til absolut minimum – fx. 2 timer et halvt år i 6. kl. for at få de kommunale budgetter til at hænge sammen. Det er jo her, fremtidens mad- og spisekultur gerne skulle grundlægges – af inspirerende og madglade hjemkundskabslærere. De har ringe arbejdsbetingelser for tiden.

  2. dansknatur siger:

    Enig – der er en masse at gøre i skolerne. Vi har ikke alle sammen råd til at besøge Noma – og nu bliver det næppe billigere… Men Noma minder os om alt det, vi kan bruge fra naturen. Og det står enhver frit for, at tage sine børn med ud i naturen og gøre erfaringer med alt det, man kan samle ind og bruge i køkkenet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s