Fri os fra rådne bananer

Nu skulle det være ganske vist: Jeg bor i en rådden banan!  Det skriver Jyllandsposten i artiklen Danmark delt i tre rådne bananer. Avisen henviser til en ny analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd, der har stillet skarpt på velfærdsparametrene indkomst, beskæftigelse, uddannelse, sundhed og aldersfordeling. Analysen, som rådet kalder det kommunale velfærdsindeks, viser, at der er lav indkomst, stor arbejdsløshed, lav uddannelse, ringe sundhed og mange gamle i tre store dele af Danmark: Det meste af Nordjylland, Syddanmark fra Tønder over Lolland-Falster-Møn til Bornholm og Vestsjælland.

Det er en udmærket analyse, der viser, hvad de fleste af os allerede anede: At der i disse dele af Danmark er få job, så de unge flytter, og de gamle bor tilbage. Det er fint at få tal på, for så kan man begynde at håndtere problemet med det skæve Danmark.

Der er mange grunde til, at Danmark knækker. Den væsentligste er måske hele italesættelsen og vores billede af livet på landet. Udtryk som “den rådne banan” eller de “tre rådne bananer”, som Jyllandsposten har lanceret, er ikke just smigrende. Og de passer dårligt til de tre nævnte dele af Danmark, der rummer vores bedste og flotteste natur: Skagen, Læsø, Thy, Vadehavet, Sydfyn, Bjergene, Røsnæs og den Sydsjællandske lagunekyst, Lolland-Falster-Møn og Bornholm.

Jeg skal hilse og sige, at der i virkeligheden er rigtig dejligt her ude på landet! Kom selv og se! Det er på tide, at vi begynder at markedsføre den danske natur som noget, der rent faktisk har en værdi. Noget vi kan og skal være rigtig stolte af og tjene penge på ved at give god adgang til herlighederne og skabe gode oplevelsesmuligheder og mange arbejdspladser.

Når nogen f.eks. bruger penge på at istandsætte fyret og etablere et vandrehjem på øen Nordre Rønner nord for Læsø ( TV-avisen 3-5-2010 om Nordre Rønner), er det naturligvis hul i hovedet, at andre i misforstået hensyn til dyrelivet forsøger at lukke adgangen til denne fantastiske natur- og kulturhistoriske plet på Danmarkskortet. Den skal eventyrlystne turister naturligvis have mulighed for at besøge og dermed få en oplevelse for livet. Akkurat som på Christiansø.

Vi skal tale, skrive og handle os væk fra den skæve udvikling i Danmark. Vi skal blandt andet have gang i naturbeskyttelsen, naturoplevelserne, turisme, hoteller, restauranter og et mere forædlet og alsidigt landbrug, skovbrug og fiskeri med alle de arbejdspladser, der hører til.

Vi bør lære vores land bedre at kende og genfinde glæden ved hele Danmark.

Fri os fra rådne bananer.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Danmark knækker, Dansk natur, Naturbeskyttelse og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Fri os fra rådne bananer

  1. dansknatur siger:

    En af mine venner har foreslået at omdøbe områderne til “De grønne bananer”. Ideen er hermed givet videre…

  2. Hør også Udkants-Sangen:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s