Er naturen kun for nørder?

I kølvandet på debatten om det skæve Danmark og DR’s tema “Dannark knækker” er Venstre nu barslet med udspillet Danmark i Bedre Balance.

Udspillet er lige så forudsigeligt som Amen i kirken: Færre regler, mere liberalisme og flere fordele for erhvervslivet i Udkantsdanmark.

Modreaktionen fra oppositionen er lige så forudsigelig: Der skal ikke laves om på noget som helst, for det vil gå ud over naturen og miljøet.

SUK….  Jeg vil starte med at konstatere, at det er godt, at der nu bliver stillet skarpt på det skæve Danmark, men at vi er dybt uenige om, hvordan Danmark kommer i bedre balance.

Naturen og poesien i kulturlandskabet – ikke mindst ude i landets yderster afkroge – er et kollosalt aktiv for Danmark.  Men uden et samspil med et sundt erhversliv i yderområderne, bliver naturbekyttelse en tabersag. Beskyttet natur risikerer at bliver noget, der ikke er til for mennesker, men kun for naturens egen skyld  – eller højst for de få nørder. Og hvad glæde har vi så af det?

Hvordan kan man kombinere naturbeskyttelse og erhvervsudvikling? Hvordan kommer Danmark i bedre balance?

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Danmark knækker, Dansk natur, Naturbeskyttelse og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Er naturen kun for nørder?

 1. Martin Stoltze siger:

  Dit afsluttende spørgsmål er lige præcis det jeg jeg forsøger at finde ud af i mit projekt her i Sjöbo i Skåne. Vi planlægger et symposium til efteråret med titlen “naturens värde” (naturens værdi) hvor vi vil få forskellige bud på den kontante værdi af at have en god natur i kommunen. Formidling og praktisk adgang er afgørende i den sammenhæng. En natur som kun nørderne kender er god nok når det handler om at bevare rødlistede arter, men hvis der på sigt skal være politisk vilje til at bevare noget som helst, så skal folk selvfølgelig ud at gå, fiske, plukke bomster, gå på jagt, have madkurven med o.s.v.. Man skal også fortælle om sjældenhederne, som vi kan være stolte af.

  Sjöbo kommune nåede bunden for 10-15 år siden. I dag er det en indflytningskommune med en relativ god økonomi. Ikke rig, men stabil og i fremgang. Når man spørger folk, hvorfor de flytter til kommunen, så nævnes naturen som en af de allervigtigste faktorer. Det kan dække over mange forskellige interesser. At have mulighed for at have en hest og kunne ride en tur er f.eks også en naturoplevelse for mange. Desværre bidrager hestene sjældent til naturplejen men går rundt i dødssyge folde. Det må vi gøre noget ved…

  Der findes stadig en opfattelse blandt en del af kommunalpolitikerne om, at naturen er noget der koster penge, og som minder om den gamle, bondske fortid som man gerne vil glemme. Derfor behøver vi debatten om naturens værdi – selvom vi naturnørder måske synes at den har værdi nok i sig selv.

  Fremtidsvisionerne i kommunen handler dog allerede om at forene erhvervsudvikling og infrastruktur med en højtprofileret natur. Det er selvfølgelig ikke noget der bare rører sig i vores kommune, men tværimod noget de fleste skånske kommuner arbejder med ud fra hver sine geografiske forudsætninger, og i samarbejde med Region Skåne.

 2. dansknatur siger:

  Tak for gode kommentarer og oplysninger – det kan være, at jeg skal komme til Sjöbo til efteråret! Det er en vigtig debat, men den er også svær, fordi den let bliver elitær og ufolkelig, og derfor ikke får gennemslagskraf i den brede værdidebat. Velmente natursynsdebatter er ofte kørt af sporet, fordi der er blevet for langhårede.

 3. Martin Stoltze siger:

  Ja, det er svære spørgsmål, men ser man konkret og ret lokalt på det behøver det ikke være langhåret. Man kan jo f.ex. blot se hvordan huspriser påvirkes af natur i nærheden.

 4. Ilse Gaardahl siger:

  godt emne, tænker at det “nørdede” skal gøres alment. At de rødlistede dyrs livsbetingelser skal være en viden vi alle har. Hvorfor er det lige at agerhønen er i fare. de dør af sult fordi der ikke er insekter nok, hvorfor er der ikke insekter nok, fordi ukrudtet er sprøjtet så insekternes mangfoldighed forsvinder! Hvorfor er det lige vi har fået haren fredet nogle steder i Danmark?
  Måske skulle bogen “på vildtets vilkår” af nyligt afdøde Heribert Kalchreuter gøres mere tilgængelig og udbredt, så vi kan få en større forståelse af hvad der foregår i vores fantastiske natur, at vi alle bedre kan forstå sammenhænge.
  mange hilsner
  Ilse Gaardahl

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s