Søvndal og Thorning svigter naturen

Vil naturen i Danmark få det bedre efter et regeringsskifte?

Det kan man godt komme i tvivl om.  Ganske vist sidder der yderst kompetente og aktive naturforkæmpere i oppositionen, f. eks. SF’s Ida Auken og Socialdemokraternes Mette Gjerskov og Flemming Møller Mortensen.

Men partilederne fra S og SF har tilsyneladende overhovedet ikke den trængte natur inde på lystavlen. Den siddende regering har givet landbruget lov til at kaste sig frådende over opdyrkning af den danske natur og været fuldstændig passiv omkring sit eget mål om at standse naturens tilbagegang her i 2010. Alligevel er Helle Thorning Schmidt og Villy Søvndal ikke kommet med én eneste politisk markering om, hvad de vil gøre for at passe bedre på naturen, landskabet og biodiversiteten.

Tilsyneladende er begreber som natur og biodiversitet en by i Rusland for de to partiledere. Tvunget af det politiske fokus på vandmiljøet, vil landbruget f.eks. nu (siger de), gerne have gang i bræmmer og våde enge. Det bliver reelt landbrugets åbne gyllerensningsanlæg. OK for vandmiljøet. Men det gavner slet ikke de tusindvis af truede vilde danske plante- og dyrearter, der har mindre og mindre plads og langsomt bliver kvælt i næringsstoffer. Det eneste bræmmerne og de våde enge gavner, er den “nitratnatur”, vi har så rigelig af i forvejen.

På et møde med erhvervsfolk og ministre i Tønder om udfordringerne i “Udkantsdanmark”, stod Villy Søvndal frem sammen med landbruget og erklærede sin støtte til landbrugets vision om at levere masser af biomasse til dansk energiforsyning. For en naturforkæmper er biomasse- og bioenergidagsordenen fra landbruget så hårene rejser sig på hovedet. Landbrugets top ser kun gyllespredning og masseproduktion for sig.  Den hopper SF’s leder så med på. Oppositionen er også hoppet med på placering af megamøller i et af Danmarks smukkeste og mest uberørte landskaber i Thy – et område, der oven i købet er optaget på listen over steder i Danmarks naturkanon.

Jeg kan konstatere, at selv om naturværdierne fosser ud af Danmark, mangler oppositionen naturpolitiske markeringer fra toplederne.

Søvndal og Thorning svigter naturen.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Naturbeskyttelse og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Søvndal og Thorning svigter naturen

 1. Ole B. Lyshede siger:

  Det tror jeg desværre, at du har ret i. Da massefyringen af universitetslærere blev gennemført i januar 2009 og undervisningen i botanik på Københavns Universitet reelt blev fjernet, skrev jeg til Villy Søvndal og foreslog ham en forespørgselsdebat i Folketinget om konsekvenserne af dette. Jeg modtog aldrig svar.

 2. Nej selvfølgelig vil Thorning og Søvndal heller ikke hjælpe naturen. Det er der ikke stemmer i, og det er nemt at bilde folk ind at der ikke andet end udgifter er ved natur og især genopretning og bevarelse af den. Folk er i dag analfabeter hvad naturen angår det har en langvarig udsultning af natur og teknik/biologi fagene i landets skoler sørget for. Derfor er det svært for folk at skelne forskellen i værdien af de søde Rådyr de har gående i haven, og en Hylde-gøgeurt på sin eneste lokalitet i Jylland. Nej de der naturtosser fælder den fine fyrreskov de godt kan lide at gå tur i om søndagen, bare for en skide blomst og en håndfuld biller der lever i lort!
  Med sådanne holdninger, så er det meget svært politisk at se det fornuftige i at prøve at skaffe stemmer på en naturvenlig politik.
  Derefter kan jeg ikke genkende din påstand om at der findes yderst kompetente naturforkæmpere i oppositionen. Det er ikke en imponerende line-up du præsenterer os for her. En yngre kvinde der tilsyneladende har samme måde at tænke natur på En hvis tidligere minister for området. Indrømmet han gjorde det bedre end mange, men det var stadig ikke for godt. Flemming Møller Mortensen vil jeg ikke kommentere på, ham kender jeg ikke specielt godt, men Mette Gjerskov det er under lavmålet.
  Hun kan tilsyneladende ikke engang finde ud af at gennemskue Rødlisten:
  http://www.ft.dk/dokumenter/tingdok.aspx?/samling/20091/spoergsmaal/s1919/index.htm
  Ja det lyser sandelig med kompetence, det kan jeg godt se. Hvis det er hvad der er til at tale naturens sag overfor toppen i partierne og for eksempel miljøordfører Torben Hansen, som leverede en særlig sørgelig optræden i Østerildsagen (hans optræden på DR2). Ja så kan jeg godt forstå at naturen har så lav en prioritet som den har. Ja faktisk er prioriteten måske endda mindre end den burde være, med det antal mennesker der trods alt værdsætter naturen.

 3. Peder Størup siger:

  Jeg er også meget enig. Miljøordførene er meget aktive
  – men jeg tro aldrig jeg har hørt partilederne sige ordet natur, og slet ikke biodiversitet. Det er beklageligt at partilederne ikke forstår sagens alvor, miljøordførene har brug for deres chefers opbakning og støtte, hvis det skal lykkes at stoppe naturens deroute.

 4. dansknatur siger:

  Kære venner. Tak for jeres kommentarer.

  Ja – det er tydeligt, at naturbeskyttelse står skrækkelig langt nede på den politiske dagsorden. Man skal imidlertid lægge mærke til den danske befolknings holdning til naturen. Undersøgelser over danskernes syn på naturen viser, at vi især synes, det er vigtigt at passe på det sjældne. Også selv om vi i almindelighed ikke rigtig ved, hvad det sjældne er! Det er et klart mandat til eksperterne (nørderne, om man vil) om at arbejde for at sikre den sjældne natur – som de fleste af os altså ikke kender eksistensen af. Så bare på med handsken….

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s