Karen Ellemann’s kanin er en bison

I følge en ny meningsmåling er miljøminister Karen Ellemann blandt de to ministre, der klarer sig dårligst – kun “undergået” af udenrigsminister Lene Espersen. Årsagerne synes bl.a. at være hendes manglende politiske erfaring, hendes svaghed overfor landbrugets tilsidesættelse af miljødelen af “Grøn Vækst” og hendes kludrede håndtering af sagen om testcentret for kæmpevindmøller i Østerild.

Derfor har Karen Ellemann god grund til at trække en kanin op af hatten nu. Og – hokus-pokus – her er den: Slip bisonokser ud i den danske natur! De europæiske bisoner skal slippes løs i Almindingen på Bornholm, hvor de skal skabe lysninger til gavn for plante- og dyrelivet og tiltrække turister. Og det er ikke en gang løgn, læs her: Bisonokser på Bornholm

Forslaget har et fortilfælde. Den var dengang, Svend Auken besluttede, at der skulle indføres bævere i Danmark. Det skete (ifølge velunderrettede kilder) fordi, mange var rasende over, at samme Svend Auken var gået med til at udrydde en flok vildsvin, der havde etableret sig i Lindet Skov i Sønderjylland.

Nu er det så Ellemann, der vil sætte sig et spor i den danske natur af en mere populær slags, end den ravage, hun efterlader i landskabet oppe i Thy. Hendes kanin er ikke mindre spektakulær end bæveren: Bisonen er godt nok en fredelig græsser, men tyrene kan nå en vægt på næsten 1000 kg!

Er det en god ide? I og for sig:  Ja. Mennesket har gennem årtusinder udryddet de store, vilde græsædere, der hører til i naturen, og som er med til at gøre naturen mere varieret. I lange tider holdt vi husdyr på græs uden gødskning, og det gav os plante- og dyrerige enge og blomstrende bakker. Men det er vi holdt op med, for det ikke kan betale sig mere. Husdyrene står på stald, eller også afgræsser de marker, der er voldsomt gødede og derfor ganske uegnede for Danmarks vilde dyr og planter.

Problemet med Ellemann’s bison er ikke, at det er en bison. Problemet er, at det er en kanin. Den skal bortlede opmærksomheden fra en minister i vanskeligheder og et ministerium, der stadig ikke er kommet med den tiltrængte samlede plan for Danmarks natur.

Den danske natur er på deroute, og landbruget buldrer fortsat frem på naturens bekostning. Imens leger miljøministeren med sine velvoksne kaniner.

Så, kære miljøminister: Fint nok med bisoner på Bonholm. Men kun, hvis de indgår som led i den samlede naturplan, som Danmark har haft så hårdt brug for lige siden Wilhjelmudvalget i enighed på tværs af fag og politiske fløje i 2001 udgav sin klokkeklare rapport om, hvad der skal gøres for at sikre en rig natur i Danmark.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Karen Ellemann, Miljøministeren og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Karen Ellemann’s kanin er en bison

 1. Martin Stoltze siger:

  Du har helt ret i, at bisoner på bornholm er en kanin, hvis det da ikke ligefrem viser sig at være en and.
  Den manglende græsning af overdrev og enge bliver ikke løst af en flok bisoner, for naturligvis er der ikke plads så mange omkringstrejfende bisoner, at det giver et stort græsningstryk ude i landskabet – hverken på Bornholm eller i det øvrige Danmark. Jeg tror nu heller ikke, det er det Karen Elleman og den bornholmske skovrider er ude på.
  De vil skabe en ekstra naturoplevelse, og måske potentiel jagtoplevelse. Det er ikke uden fortilfælde at indføre vilde dyr med vilje – bævere i danmark, storke i Sverige, og på Bornholm genindførelsen af Rådyret (som var privat foretagsomhed). Desuden undslipper dyr fra fangenskab og etablerer vilde bestande, som vildsvinene i Skåne. I mange tilfælde er de fleste glade for resultatet, selvom der også følger problemer med. Jeg mener dog, at det skal være grundigt motiveret inden man indfører alt muligt. Hvor går grænsen?

  Europæisk bison på Bornholm lyder i mine øren som en temmelig søgt idé. Bisonen forsvandt fra øen allerede i ældre stenalder, efter at Bornholm blev afskåret fra fastlandet mod syd. Måske var datidens jægere med til at udrydde den, men det er så længe siden at vi næsten lige så godt kunne begynde at klone en mammut.
  Kronhjorten derimod, blev udryddet på øen i 1700-tallet i takt med at skovene næsten forsvandt. Hjortene i Dyrehaven er efterkommere af netop bornholmske hjorte, og i dag er det bornholmske landskap igen yderst egnet til kronhjort.
  Begynd med den, hvis der endelig skal genindføres noget.

 2. Peder Størup siger:

  Hvad med malkekøer på græs – der er formodentlig ved at være en af de mest truede arter i Danmark.

 3. Martin Stoltze siger:

  Jo mere man kigger på bisonprojektet, jo mere søgt bliver det. Der er tale om at landets myndigheder opfinder,og prøver at iscenesætte, sin egen version af historien.

  Pressemeddelelsen her http://www.mim.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/20100604_bison.htm er ikke i overensstemmelse med den kvartærzoologiske forskning. Den danske ekspert på området, Kim Aaris Sørensen, publicerede en oversigt i Fossil and Strata vol 57, 2009 http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1444334832.html .Her konkluderes at bison forekom i det nuværende danske område i perioden 11.700-10.000 før nu. (Danmarkskortet så dengang helt anderledes ud). Dette har støtte i fem C-14 daterede knoglefund fra moser.

  Tre langt yngre fund (jernalder og middelalder) tilskrives import, noget der er almindeligt blandt normale arkæologiske fund. Det er muligt, at den tolkning kan diskuteres. Men det er simpelthed uredeligt skrive at bisonen blev udryddet i jernalderen som om det var simple fakta.

  Fra Bornholm kendes ikke én eneste stump af en bison. Min antagelse om at den har været der i præboreal når bornholm var landfast mod sydvest er rimelig nok, men det er altså ikke noget man ved.

  Tilbage står spørgsmålet om hvorfor miljøministeriet overhovedet giver sig i kast med fusk. Skov- og naturstyrelsens nye slogan er “Vi skaber natur og oplevelser”. Det virker som om de er gået i selvsving. Bornholms natur, Knuthenborg eller Animal Planet, herregud, hvad er forskellen…?
  Jeg som troede, at Skov og naturstyrelsen var en seriøs forvaltning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s