Danmarks natur presses voldsomt af biomasse og gylle

Med en uerfaren miljøminister, nedprioritering af natur, evindelige udsættelser af handlingsplaner for naturen og et landbrug, der buldrer frem på naturens bekostning, er presset på Danmarks natur større end nogensinde.

Samtidig fører klimakampen til et pres på naturen, fordi landbrug og skovbrug kræver masser af biomasse til energi. Der er nu seriøse forslag om at dyrke energipil og sprede gylle ud i vore skove! Og på landbrugsjord forsøger landbruget tilsvarende at få lov til at gøde hver en stum jord for at kunne producere mest mulig biomasse.

Fødevareminister Henrik Høegh har lige over for Danmarks Naturfredningsforening meldt ud, at 90.000 ha våd landbrugsjord ved åer og søer skal “tilbage til brakken”. Det sælger han som en naturindsats. Men det er noget sludder: Der er tale om gyllerensninganlæg og biomassedrift. De 90.000 ha bliver kun etableret, hvis landbruget får massiv støtte til det og lov til at gøde endnu mere på de dyrkede marker. De 90.000 ha bræmmer og “våde enge”, vil kun gavne den del at naturen, vi allerede har så rigelig af: Nitratnaturen. Vi får tidsler, brændenælder og masser af myg, mitter og stikkende klæg. Vi får steder, hvor ingen gider komme. Der er et trist, trist bytte for de blomsterrige bakker og enge, der var en gang.

Den gode, mangfoldige natur forsvinder med rasende fart. De højtliggende jorder på bakker og omkring kilder og øvre vandløb, hvor man virkelig har den sjældne og blomsterrige natur, har ingen bevågenhed. Den natur fjerner nemlig ikke gylle, og producerer ikke nok af den eftertragtede biomasse. Og det er dét, der tæller i regeringenes og landbrugets politik.

Landbruget får endnu en gang lov til at sætte dagsordenen for regeringens naturpolitik.

For regeringen og landbruget er naturbeskyttelse en by i Rusland.

Det er sørgeligt og en skandale, hvad der sker for øjeblikket.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Fødevareministeren, Henrik Høegh, Karen Ellemann, Miljøministeren, Naturbeskyttelse og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Danmarks natur presses voldsomt af biomasse og gylle

 1. Peder Størup siger:

  Danmarks natur kan ikke holde til den nuværende belastning fra 27 millioner slagtesvin og de enorme mængder gylle de produceres.

  Den konstante bestand af grise alene, er steget med adskillige millioner de sidste 30 år til:
  1982 Svin i alt Antal Dyr Hele landet 9 288 111

  2007 Svin i altAntal Dyr Hele landet 13 723 467
  2009 Svin i alt Antal Dyr Hele landet 12 369 145

  Dertil kan så ligges gyllen fra høns, kvæg og mink m.m.

  Der er ikke et spørgsmål om at være imod landbruget, men om at regeringen og folketinget erkender de markante negative konsekvenser, så enorme mængder gylle har for vores natur og økonomi.

  Med hensyn til biomassen fra skovene, ville det være mere hensigtsmæssigt at bruge træet til tømmer og lade skoven udvikle sig maksimalt over de næste 30 – 50 år. Derved kan enorme mængder Co2 opspares i tømmeret og skovene. Derved får vi tid til at udvikle energibesparende teknologier, og vedvarende energikilder.

  Løsningen af C02 krisen ligger lige for, lad naturen klare arbejdet som skov og udyrkede arealer.

  Peder Størup
  Naturbeskyttelse.dk

 2. Martin Stoltze siger:

  Ja, det er svært at holde nitratniveauet nede i natur, der ligger som øer i et overgødet landskab, og hvor nitraten til og med regner ned.
  På enge og overdrev vokser en biomasse man faktisk skal af med ud på sommeren, når planterne har smidt sine frø. Det er godt nok ikke så store mængder pr ha., men alt andet lige burde det være muligt at lave en kobling mellem naturpleje og biomasse.

  Og få så skruet ned for den dyreproduktion der er baseret på korn, soya og andet højenergifoder. Det ville gavne klimaet langt, langt mere end den gas man kan få ud af gyllen og af energiafgrøder. Landbrugets energiregnskab hænger lige så godt sammen som molbohistorien om storken i kormarken.

 3. dansknatur siger:

  Enig med jer begge! Det absurde er, at fjernelse af biomasse faktisk er lige det, der skal til mange steder for at genskabe noget af den natur og livsbetingelserne for mange af de arter, vi har tabt. Men entrepenante klimaaktører, skovbrugere og landbruget synes tit, det giver for lidt, og går så i gang med biomasse-optimering og gødskning til stor skade for naturen.

  Jeg har i brede kredse mødt stor forståelse for en mulig fornuftig kobling mellem naturpleje og biomasse. Men politikere og landbrugets top har ikke forstået pointen – endnu.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s