Dansk natur lige nu: Tornet salat

Tornet salat er en nyinvandret plante i Danmark. Den kendes på sine stive torne på bladribberne og på de smukke bladnerver, der ses tydeligt, fordi plantens blade drejer sig i lodret position, så de gennemlyses fra siden. På latin hedder planten Lactuca serriola. "Lactuca" betyder salat, og "serriola" betyder "sav-lignende". Det kan man godt forstå, når man ser bladene!

Planten tornet salat har fra Sydeuropa spredt sg over store dele af verden. I nyere tid er den også indvandret i Danmark. Den vokser især på byggepladser og ved veje i byer, men også på brakmarker, langs motorveje og som ukrudt i mange haver.  Den kan blive over en meter høj. I 1997 blev natsværmeren gulplettet ugle (også kaldet tornet salat ugle) fundet for første gang i Danmark. Dens larve lever på tornet salat. Uglen blev først opdaget i København, men siden er den fundet i mange andre byer landet over.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s