Dansk natur lige nu: Tornet salat

Tornet salat er en nyinvandret plante i Danmark. Den kendes på sine stive torne på bladribberne og på de smukke bladnerver, der ses tydeligt, fordi plantens blade drejer sig i lodret position, så de gennemlyses fra siden. På latin hedder planten Lactuca serriola. "Lactuca" betyder salat, og "serriola" betyder "sav-lignende". Det kan man godt forstå, når man ser bladene!

Planten tornet salat har fra Sydeuropa spredt sg over store dele af verden. I nyere tid er den også indvandret i Danmark. Den vokser især på byggepladser og ved veje i byer, men også på brakmarker, langs motorveje og som ukrudt i mange haver.  Den kan blive over en meter høj. I 1997 blev natsværmeren gulplettet ugle (også kaldet tornet salat ugle) fundet for første gang i Danmark. Dens larve lever på tornet salat. Uglen blev først opdaget i København, men siden er den fundet i mange andre byer landet over.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s