Miljøministeriet tillader gylle i skoven

Dansk Skovforening spurgte tidligere på året miljøministeriet, om man må dyrke energipil og sprede gylle i fredskov.  Det har ministeriet svaret ja til. Skov- og Naturstyrelsen skriver i et notat af 10. marts 2010, at de opfatter dyrkning af energipil

som stævningsdrift, og at energipil derfor kan dyrkes uden dispensation på op til 10% af det samlede fredskovspligtige areal.

Energipilen bruger mange næringsstoffer, og derfor skriver Skov- og Naturstyrelsen videre i notatet:

Det er Skov- og Naturstyrelsens vurdering, at et gødningsbehov næppe kan afvises på dårligere boniteter samt “efter nogle omdrifter” på bedre boniteter. Udbringning af gylle kan derfor være erstatningsgødning for fjernede næringsstoffer, og derfor ikke i strid med skovlovens bestemmelser.

Notatet betyder, at miljøministeriet nu de facto har givet grønt lys for dyrkning af energipil og spredning af gylle i vore fredskove. Det er intet mindre end en katastrofe for skovenes natur og biodiversitet. Det var ikke lige det, der var meningen med at revidere skovloven i 2004, hvor der af hensyn til skovenes biodiversitet blev åbnet for at drive op til 10 % af skoven med stævningsdrift eller skovgræsning.

Miljøministeriets notat blev behandlet på et møde i Skovrådet den 17.  juni. Rådet måtte konkludere, at skovloven faktisk ikke kan forhindre dyrkning af energipil og gyllespredning.

Det er fuldstændig forrykt. Det er kun en ting at sige til det: Skovloven må justeres, så det bliver forbudt at hælde gylle i vores skove.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Naturpolitik, Skov- og Naturstyrelsen, Skovloven og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Miljøministeriet tillader gylle i skoven

 1. Peder Størup siger:

  Det er en meget meget bekymrende afgørelse, netop de næringsfattige skove er altafgørende for at vi kan få stoppet tabet af biodiversitet. Gyllen vil utvivlsom også sprede sig til omgivelserne, hvor den vil gøre stor skade.

  Hvad vil Regeringen egentlig med vores natur?

 2. Fuldstændig ude i hampen, det må ændres omgående – helst i sidste uge. Det bør simpelt være aller-allerøverst på de grønne organisationers dagsorden.

  Peter: Afskaffe den formentlig?

 3. dansknatur siger:

  Ritzau dækker historien, og har for kort tid siden udsendt et telegram. Se f.eks. her:
  http://www.berlingske.dk/danmark/biolog-frygter-gyllespredere-i-skovene.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s