Dansk natur lige nu: Kærtidsler på engen

En rigtig eng med orkideer, ranunkler, trævlekrone og ikke mindst violette kærtidsler, der afslører den fine eng på lang afstand. (Foto: Michael Stoltze)

Floraen på langt de fleste danske enge er blevet smadret af gylle og anden gødning, så engene i dag bare fremstår som et mere eller mindre tilgroet grønt og dødsygt morads af brændenælder, burrer og agertidsler. Ikke ligefrem noget med “Det summer af sol over engen”!

Men her og der er stadig enkelte dejlige enge, der ikke er groet til i pilekrat eller dræbt af gylleplagen. F.eks. denne eng ved landevejen mod Skælskør sydvest for Sorø. Her er ranunkler og orkideer i massevis. Og for kendere afslører de elegante, mørkviolette skud af kærtidsler på lang afstand, at her ligger en herlig eng med mange blomsterarter. Kærtidslerne blomstrer fra omkring Sankt Hans og langt hen i juli, hvor de ofte tiltrækker myriader af sommerfugle.

Se – det er en rigtig eng, og ikke en af de 50.000 ha triste gyllerensningsenge, som regeringen er ved at udlægge som såkaldt “ny natur” sammen med det danske landbrug.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Dansk natur lige nu: Kærtidsler på engen

  1. Pingback: En sommerdag med et par af de mere sjældne « Naturliv

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s