Den grønne ørken breder sig

Grønt i grønt. Blomsterne er væk. Sommerfuglene er væk. Agerhønsene er væk. I store dele af landet er der ikke længere fristeder for den vilde natur. Der er ikke en ærlig eng eller en blomstrende bakke tilbage. Alt er opdyrket. (Foto: Michael Stoltze).

“Den grønne ørken” lyder som et paradox. Men store dele af verdens mest intensivt opdyrkede land, Danmark, er en slags ørken. Her er nemlig ingen blomster, ingen sommerfugle, ingen viber og ingen agerhøns. Den vilde natur ligge højst tilbage som små pletter af brændenælde- og myggeinficerede nitratkrat, eller som ulækre, halvindtørrede vandhuller, der presses fra alle sider af mishandlede og væltede træer, opfyld med markjord og marksten eller gyllegødede bræmmer af fodermajs til udsatte fasaner.

Efter brakmarkernes død og hundredvis af ødelæggelser af beskyttet natur er blomsterne de seneste år forsvundet fra store dele af Danmarks landbrugsland. Selv grøftekanterne er gødet til ukendelighed, så der nu kun vokser dødssyg draphavre, tidsler, brændenælder og giftig pastinak. Regeringen har bedyret, at naturen ikke må gå tilbage, og at naturen skal genoprettes der, hvor den er blevet ødelagt. Med det er tomme ord. Den er ingen handling og ingen plan. Derfor er virkeligheden er en ganske anden. Den grønne ørken breder sig og er efterhånden enerådende i store dele af Danmark. Her er ingen plads til blomstrende bakker eller enge. Her er kun plads til svinemad og ensformighed.

Kunne vi ikke bare enkelte steder lade pletter ligge udyrket og ugødet hen til blomster, sommerfugle, harer, agehøns, viber, bekkasiner og alt det, vi skrev sange om engang?

Er det rimeligt, at størstedelen af det danske landskab udvikler sig så ensformigt og kedsommeligt, at ingen påskønner det mere?

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Landbrug, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

9 svar til Den grønne ørken breder sig

 1. Claus Rosdahl siger:

  Det ser ud som om biodiversiteten skal forvises til et eller andet antal nationalparker. Jeg synes det er en dårlig ide.

 2. Claus Rosdahl siger:

  Jeg var på en lille vandretur idag. Til det gamle øvelsesområde omkring Næstved Kaserne. Der ligger et landskab som skal ses. Meget anderledes end billedet af grøn ørken. Et landskab, hvor der ikke er tilført gødning siden starten af 1940´erne. Meget smukt, kuperet og afgræsset slette med vandhuller fyldt med gæs og ænder. Med agerhøns, små bitte harekillinger, råer med lam og en flora, der bare er unik. Desværre havde jeg ikke fotografiapparat med, men hvis nogen har lyst til en tur – kan det anbefales. Husk fotoudstyr.

 3. Det er for mildt udtrykt: “…ulækre, halvindtørrede vandhuller, der presses fra alle sider af mishandlede og væltede træer, opfyld med markjord og marksten eller gyllegødede bræmmer af fodermajs til udsatte fasaner.” Burde være: “…ulækre, halvindtørrede vandhuller fyldt til randen af udsatte ænder, og som presses fra alle sider af mishandlede og væltede træer, opfyld med markjord og marksten eller gyllegødede bræmmer af fodermajs til udsatte fasaner.” Disse steders almindeligste pattedyr er desuden den brune rotte, man ser ubegribelige mængder af rottehuller, ved disse vandhuller der benyttes til andeopdræt, ofte er der direkte et rottehul lige ubder fodertønden til ænder og fasaner…

 4. Henrik H siger:

  For ikke at tale om at vores kultur-minder, gravhøjene, også bliver pløjet ned. Det er intet mindre end en skandale.

 5. Dorthe A. siger:

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/07/03/002632.htm

  man bliver så trist til mode, er der intet der kan gøres?

 6. Martin Sne siger:

  – “Der er ikke en frø, ikke en fugl, der har fået det dårligere under den siddende regering”. Én ting kan man jo ikke tage fra størstedelen i selvsamme regering – de ved hvordan det er på landet!
  Hvordan går det til at “de lykkeligste mennesker i verden” i det foregangsland for ytringsfriheden som hele verden ved at vi er, åbenbart og midt i flommen af “danske værdier”, ikke aner hvad der foregår? Eller er der andre grunde til at folk i verdens frieste land, så dygtigt holder deres mund?

 7. Evald Mehlsen siger:

  Som det sikkert vil vides, opfordrede DOF i sit blad fe.09 regeringen til at genindføre vårafgrøderne og opfange kvælstof med efterafgrøder. Det åbne brev omfatter 8 punkter og kan læses på organisationens netside.

  Personligt har jeg selv tidl. henvendt mig til DN i Kerteminde med et opråb til kommunen om at spare grøftekanterne her i juli, hvor cykel -og vandreture er på programmet. Parodien består i at metalblomsten, der viser bilerne rundt i landskabet, mange steder nærmest er eneste ubeskårede plante tilbage langs vejen. Men til ingen nytte. Svaret ændrer intet. Ukrudtet skal væk. Også hvor ingen biler kører eller skilte friholdes. Og kan diget langs Odense Kanal virkelig tage skade af at der gror lavt ukrudt hele sæsonen? Buske og træer kunne jo beskæres med motorsav.

 8. Evald Mehlsen siger:

  En berigtigelse, som det vist hedder i pressen: DN i Kerteminde videresendte sidste år min indignerede email-opfordring til kommunen om at skåne grøftekanterne. Måske har det båret frugt, for visse steder – som de 6 km mellem Munkebo og Mesinge på Hindsholm, hvor vejen løber langs Odense Fjord – er barberingen med grøntkværnen i år i begge vejsider begrænset til den yderste halvdel af den brede grøfts bredde. Ind i mellem endnu mere. Lokalafdelingen medgav i øvrigt i sit svar til mig at de nok havde forsømt emnet. Det siger måske mere om deres egne befordringsvaner end om interessen for naturen. Bilister har næppe altid blik for den prosaiske del af vores natur undervejs som de er til fx. naturen, hvor de så stiller bilen fra sig i besøgstiden.

  Måtte man hermed opfordre alle med naturlige grønne fingre om at lade kommunerne vide at ikke kun grønt er godt for øjnene, for i botanikken er ingen farve er den rigtige men komplementær til alle andre. Vi vil ha’ naturens egen palet. Ikke kun landmandens. Og grøftekanterne er også Danmark, for nu at omformulere UdkanstDanmarks slogan.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s