Dansk natur lige nu: Gammaugler

De grå gammaugler svirrer uroligt i lavendlerne for tiden. Den kendes på forvingens sølvskinnende mærke, der ligner det græske bogstav gamma. Gammauglerne har svært ved at overvintre i Danmark, men kommer trækkede til os fra Sydeuropa hvert år. Om sommeren yngler de flittigt. Derfor er der masser af gammaugler nu - både indfødte og indvandrere fra syd. (Foto: Michael Stoltze).

Hvis man har lavendler, en sommerfuglebusk eller andre nektarrige blomster i haven, kan man for tiden opleve et sandt mylder af grå natsværmere, der svirrer uroligt i blomsterne om dagen.

Det er gammaugler, der nat og dag har travlt med at hente nektar fra blomsterne med deres trådfine snabler. Gammauglen er den talrigeste af de såkaldte metalugler, der rummer mange arter af natsværmere med metalskinnende tegninger på forvingerne.

I år har det varme og tørre vejr i Sydøsteuropa sat ekstra skub i gammauglerne, der er kommet til Danmark i stort tal.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s