Ellemann lader naturen sejle

Efter snart ti års laden stå til overfor den danske naturs accelererende tilbagegang, udtaler miljøminister Karen Ellemann nu i et interview til Altinget, at hun vil gøre biodiversitet til en folkesag.

Samtidig har hun afvist at komme med en plan for naturbeskyttelse (se (Ellemann afviser plan for naturen), selv om naturen i Danmark er syg. Det er absurd. Behandlingen af en syg patient kræver ekspertise og en plan.

Der er ikke noget galt i folkelighed. Det er bare ikke den medicin, der skal til. Regeringen havde lovet at standse naturens tilbagegang her i 2010. Det nåede regeringen ikke – tværtimod – og kom derfor med et nyt mål: 2020. “Det er fint”, udtaler Ellemann til Altinget. Vel er det ej. Det er slapt.

Karen Ellemann sætter sin lid til, at Grøn Vækst, EU’s habitatdirektiv og tjek af forvaltningen af naturbeskytteslovens beskyttede arealer (de såkaldte § 3-områder), vil løse problemerne. Men det er kun den siddende regering og landbruget, der hævder det. Samtlige eksperter, der faktisk ved noget om naturen, udtaler, at regeringens handlinger er utilstrækkelige.

Bortset fra de relativt få arter af planter og dyr, der elsker næringsstoffer og fede kornmarker, tordner vores biodiversitet tilbage. Det sker, fordi regeringen ikke lytter til eksperter og ikke vil komme med en plan for Danmarks natur.

Ellemann mener ikke, vi skal have en fin plan i et ringbind. Det siger hun uden tvivl, fordi en fin (virksom!) plan for Danmarks natur vil karambolere med den plan (Grøn Vækst), regeringen har vedtaget for det danske landbrug.

Regeringen bliver simpelthen nødt til at lancere den naturplan, som eksperter har efterlyst i årevis. Og hvis regeringen vil have en folkelig debat om naturen, kunne Ellemann starte med at skubbe gang i projekt Danmarks Naturkanon. Projektet skulle have være et folkeligt dannelsesprojekt omkring vores natur, men er blevet syltet i en skuffe i miljøministeriet.

Karen Ellemanns udmelding er et slag i luften og en ansvarsforflygtigelse, der kun passer sig for en svag minister, der ikke magter at gøre noget afgørende for Danmarks natur. Som naturens minister bør Ellemann vise ansvarlighed og handlekraft og lytte til de eksperter, som Anders Fogh og navnlig Lars Løkke har lagt på is.

Danmark har brug for en ordentlig og virksom plan for naturen.  Debat mellem Miljøminister Karen Ellemann og Michael Stoltze i DR P1 Klima og Miljø her: Vi skal brænde for biodiversiteten

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Grøn Vækst, Karen Ellemann, Miljøministeren, Miljøministeriet, Naturbeskyttelse, Naturkanon, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Ellemann lader naturen sejle

 1. Peder Størup siger:

  Jeg er helt enig – der er virkelig brug for at ministeren trækker i arbejdstøjet og kæmper for vores natur. I de sidste 200 år er al udvikling sket på bekostning af naturen, er det ikke på tide at vi stopper med at tænke på os selv og giver naturen ret og plads til også at eksistere?

  Peder Størup

 2. finn birkholm-clausen siger:

  Som medlem af Venstre har det været trist at se, at det kun er gået nedad bakke for naturen under VKO. Brakordningen blev ophævet uden grundige konsekvensundersøgelser, statsskove sælges eller fældes, natur inddrages til rensningsanlæg for landbrugets forurening. En trediedel af vore vilde planter og dyr står i fare for at blive udryddet. §3 naturarealer opdyrkes fortsat i rivende omfang. Det haster stærkere end nogensinde at redde Danmarks Natur. VKO regeringen er regering for alle danskere og for den danske natur – ikke kun regering for nogle få erhvervsgrupper. Kom nu i gang med en naturplan .

 3. I debaten om biodiversitet glemmes alt for ofte at der i høj grad også findes en natur der er i tilbagegang efter vandkanten. Vores havnatur som stenrev, mudderbund, muslingebanker og bundsamfund påvirkes år efter år negativt som følge af iltsvind – til stor skade for biodiversiteten. Fiskeriet fjerner alt for meget biomasse fra havet, har stor set ingen adgangsbegrænsning selv for trawl, som er særdeles ødelæggende for havbunden og de dyr og planter der lever der.

  Er helt enig i at der mangler en samlet plan – denne plan skal dog også tage vores havområder med. Samtidig skal miljøministeren selv påtage sig det overordnede ansvar – og holde øje med – at de enkelte sektorministerier lever op til de forpligtigelser de har.

  • dansknatur siger:

   Ganske enig. Hvis folk vidste, hvordan vi mishandler havet og havbunden med udledninger, overfiskeri og fiskeri med skrabende redskaber, ville de blive chokerede. Den nationale plan for naturen skal omfatte det hele – også den havnatur, som de færreste af os ser.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s