Dansk natur lige nu: Karljohan’er

Det myldrer med karljohan’er og den lignende og lige så gode sommerrørhat i skoven nu. Her er en flok små lækre sommerrørhatte. (Foto: Michael Stoltze).

Efter en varm juli og en våd august er der fyret op til en fantastisk svampesæson. Lige nu bugner skovene med karljohansvampe, så vi sjældent har set noget lignende.

Karljohan – også kaldet den spiselige rørhat – er den bedste af de mange arter af rørhatte og en af de mest almindelige. Den kendes på, at hatten ligner en brun overkrydder, at stokken er tyk og lysebrun med lyse nettegninger, at rørene under hatten er cremehvide som ung og siden gulgrønne, og at kødet forbliver hvidt efter gennemskæring. Når man samler svampen, skal man passe på ikke et medtage karljohanlignende svampe med rosafarvede rør. Det er nemlig galderørhatte , der smager rædselsfuldt bittert og kan ødelægge en hel svamperet, hvis der blot kommer et enkelt stykke i gryden.

Slangen i Paradiset: Galderørhat. Kendes som stor på de rosa rør og det skidensorte net på stokken. Men små individer kan ligne små karljohanner. Den er modbydelig bitter. (Foto: Michael Stoltze).

Karljohannen har desuden en meget lignende og lidt lysere og mere tyndhudet slægtning, der hedder sommerrørhat. Den er en lige så god spisesvamp. Den sjældne mørke bronzerørhat, der har rødbrun stok, ligner også en karljohan og er også spiselig og god.

En god høst af rørhatte! (Foto: Michael Stoltze).

I år er der karljohan’er i massevis. Jeg har aldrig set så mange. Og det er bare med at komme ud og samle forråd. De små er de bedste, men store, faste eksemplarer uden orm er også fremragende. De kan fryses friske, steges let i smør og fryses, eller (og det er det allerbedste) skæres i skiver, tørres og gemmes i tætte glas, når de er knastørre og sprøde som chips efter en uges tid.

Der er også mange af de kulørte indigorørhatte, som du kan læse om her

 

Store og faste karljohan’er. (Foto: Michael Stoltze)

Tykke karljohan’er. (Foto: Michael Stoltze).

Karljohan’en er opkaldt efter den svenske konge Karl XIV Johan (1763-1844), der var vild med svampen. De er også højt skattede i andre lande, ikke mindst i Italien, hvor man især anvender dem tørret til pastaretten “pasta ai funghi porcini”. Porcini betyder en lille gris.

Og her en ny sang om karljohanner (og karljohunner):

KARLJOHANSANG

De står med tykke maver og med hatte
i bøgeskovens bløde, brune muld,
så alle og enhver, som holder af det,
kan plukke karljohannekurven fuld.

Mon alle karljohanner er alene
og mageløse i den mørke skov?
Nej, der er karljohunner, sku’ jeg mene,
og de har karljohan- og hunnesjov.

Så derfor er der karljohanneunger,
som leger skjul imellem vissent løv,
hvor nogle glæder lækkersultne tunger,
og andre vokser op, og blir’ til støv.

Hør melodi (med tekst) her:

—–

Tekst og melodi: Michael Stoltze, 2018
Klaver: Michael Stoltze

Artikel opdateret 5.10.2018

 

Skivet og hængt til tørring. (Foto: Michael Stoltze).

Tørret og lette som chips. (Foto: Michael Stoltze).

En kurv prima rørhatte. Karljohanner, sommerrørhatte og indigorørhatte. (Foto: Michael Stoltze).

 

Og eventyret fortsætter… Her er udbyttet af en times karljohan-jagt 1. september 2010. Det er også sommerrørhatte, bronzerørhatte og en enkelt indigorørhat på billedet. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s