Dansk natur lige nu: Stor trompetsvamp

En herlig flok sorte trompetsvampe i mos. (Foto: Michael Stoltze).

Varmen og regnen har fået svampene til at florere som sjældent set i Danmark.

Lige nu er den store, sorte trompetsvamp på vej frem på god lerbund med gammel bøgeskov. Den vokser i store knipper, hvorfra de op til 10 centimeter høje tragtformede “trompeter” strækker sig i vejret. Totentrompeten kalder tyskerne svampen med det dystre udseende. Det skal man nu ikke lade sig skræmme af, for den sorte trompetsvamp er en fortræffelig spisesvamp.

Man skal plukke dem, når de har nået en størrelse på omkring 5-6 centimeter og er begyndt at sætte sorte sporer (smitter af på fingrene…). På det tidspunkt dufter de mest intenst – som en blanding af kantareller og trøfler. De indsamlede “trompeter” renses for snavs og bænkebidere (som elsker at skjule sig og skide i “trompeternes” indre!).

Når svampene er renset kan de evt. skylles i koldt vand (det ødelægger efter min erfaring ikke smagen, selv om mange hævder det), hvorefter de lægges til tørre i solen eller tørres i en varmtluftsovn ved 50-60 grader (ikke varmere – så bliver de ødelagt!) i 3-4 timer.

Når trompetsvampene er helt tørre og sprøde kan de gemmes i tætte glas, hvor de kan holde sig i årevis. Knust og udblødt i en halv time i lunkent vand er de klar til at blive brugt til pastaretter, saucer osv. De smager aldeles vidunderligt.

Man kan også bruge svampene friske, men min erfaring er, at de smager meget bedre og af meget mere, når de har været gennem en tørring.

Trompetsvampene er fremme nu, men hvis der ikke kommer tidlig frost, og det er tilpas vådt i vejret, bliver de ved med at dukke op gennem hele oktober og nogle år endda ind i november.

God jagt og velbekomme!

Tørrede trompetsvampe klar til at gemme eller til brug i køkkenet med det samme. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Svampe og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s