Støt kommunernes indsats for naturen

Landets 98 kommuner har siden 2007 haft ansvaret for at passe på Danmarks naturværdier. Men de mangler ressourcerne. (Foto: Michael Stoltze).

Da amterne blev nedlagt den 1. januar 2007 overgik ansvaret for at passe på Danmarks natur til kommunerne.

Mange har frygtet, at kommunerne ville lade hensyn til erhvervsliv og andre forhold overskygge hensynet til naturen. Flere grønne organisationer og dele af oppositionen har mere eller mindre tydeligt givet udtryk for, at naturbeskyttelsen burde flyttes væk fra kommunerne igen og lægges over til regionerne.

I forrige uge holdt kommunernes naturmedarbejdere årsmøde i Svendborg med temaet: Hvordan kan vi administrere og forvalte naturen bedre? Jeg havde fornøjelsen af at være ordstyrer og over to dage lytte til repræsentanter fra kommunernes naturafdelinger over hele landet.

Og det var sandelig tankevækkende! Sikke en viden og sikke et engagement! Jeg skal lige love for, at der bliver knoklet for at passe på vores fælles naturværdier. Der sidder både unge og garvede folk med solid viden og erfaring fra amternes tid rundt omkring i kommunerne.

Samtidig er det soleklart, at kommunerne i den grad mangler ressourcer til at passe på vores natur. Nogle steder er midlerne så små, medarbejderne så få, og kommunerne så store, at naturbeskyttelsen reelt sejler.  Andre steder, især i mindre og folkerige kommuner, går det godt nok. Der er store forskelle fra kommune til kommune.

Men den samlede konklusion er, at kommunerne mangler støtte til deres nye rolle som dem, der skal passe på og udvikle Danmarks natur.  Som dåbsgave fra regeringen fik kommunerne i 2007 til opgave at standse naturens tilbagegang senest i 2010 (“2010-målet”). Det havde regeringen nemlig lovet EU.

På en konference på Christiansborg den 15. maj 2007 udtalte Kommunernes Landsforening imidlertid:

Hvad angår 2010-målene kan kommunerne med de nuværende redskaber og ressourcer ikke påtage sig ansvaret for at nå målene. Det bliver særdeles svært at standse tilbagegangen i biologisk mangfoldighed de næste par år.

Udtalelsen burde have fået alle røde lamper til at lyse og alle op af stolen. Men både politikere og medier var relativt tavse. Så der kom ikke flere ressourcer til kommunerne.

Nu ligger ansvaret for naturbeskyttelsen hos landets 98 kommuner. Og der ligger den godt, for naturens og landskabernes herligheder er en central del af enhver kommunes identitet. En rig og brugbar natur er nummer ét i markedsføring af kommunerne – bare gå ind og se på et tilfældigt udpluk af kommunernes hjemmesider!

Derfor er det vigtig, at vi glemmer al snak om, at naturbeskyttelsen ikke skal ligge i kommunerne. Det skal den (med lovgivningen og staten som garant, naturligvis) – tæt på borgerne, tæt på virkeligheden og som en del af kommunernes opbygning af identitet og tiltrækningskraft.

Vi skal investere i naturbeskyttelse. Det er en god forretning og det klæder landet. Kommunerne har kompetancerne og knalddygtige og engagerede medarbejdere.

Derfor skal vi støtte kommunerne med anstændige ressourcer til naturbeskyttelse. Ressourcerne findes, hvis regeringen blot tager sig sammen til at udnytte en del af landbrugsstøtten direkte til naturbeskyttelsesformål, sådan som EU faktisk giver mulighed for.

Miljøminister Karen Ellemann startede sit nye job i regeringen med at erkende, at 2010-målet ikke kunne nås, og hun udsatte det derfor til 2020.

Uden en massiv indsats risikerer det nye mål at bliver til atter en gang varm luft.

Første skridt i den rigtige retning må være en massiv støtte til kommunernes indsats for hele Danmarks natur – økonomisk og moralsk.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Karen Ellemann, Kommunernes Landsforening, Naturbeskyttelse, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Støt kommunernes indsats for naturen

 1. Peder Størup siger:

  Jeg kan kun tilslutte mig ovenstående – vilje er helt sikkert tilstede hos kommunernes biologer, men mangel på ressourcer og politisk vilje i nogle kommune gør det til en kamp for biologerne, at varetage selv den mest basale naturbeskyttelse. Den manglende beskyttelse rammer ikke kun naturen hårdt, men er også ved at trække op til et stormvejr over Danmark. Eu kan ikke længere forholde sig passivt til en dansk naturbeskyttelse, som i praksis har spillet fallit og ikke lader underudviklede landes rovdrift på naturen meget tilbage.

  Peder Størup
  Naturbeskyttelse.dk

 2. Henrik Hestbech siger:

  Stoltze, du skal være opmærksom på, at det ikke er alle kommuner, der har haft ressourcer til at sende medarbejdere på det nævnte møde – den virkelighed og de medarbejdere du er stødt på under mødet, er et uddrag af den bedste fraktion.

  Det du har stiftet bekendtskab med, er fløden der er skummet af.

  Virkeligheden i kommunerne er gennemsnitligt endnu værre, end det du har mødt.

  For ja, det kan godt være at rige kommuner uden særligt meget natur, har ressourcer til at holde styr på det lidt de har. Mens geografisk store kommuner, ofte med store landbrugsinteresser, og lille befolkning, har meget lidt styr på sin natur – og samtidigt skal de ansatte slås med politikerne for at få lov til at udføre sit arbejde.

  Kommunalreformen var – også på naturområdet – en skandale. Og vi har slet slet ikke set alle de skadelige resultater endnu.

  • dansknatur siger:

   Henrik: Der var nu hele 48 kommuner repræsenteret, og det var mest de folkestærke bykommuner, der ikke deltog (de har heller ikke så mange § 3 arealer). Så din pointe holder ikke…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s