Dansk natur lige nu: Tranebær

De vilde danske tranebær er modne nu. Tranebærplanterne vokser som et fint væv henover mosernes tuer af tørvemos. De små bær kan holde sig faste og friske i mosset hele efteråret og langt ind i vinteren. (Foto: Michael Stoltze).

De fleste kender nok tranebær fra supermarkedet, hvor man kan købe dem friske som lette, mørkerøde bær i poser eller tørrede som syrligt “slik” og drys til salater.

Butikkernes tranebær stammer fra Nordamerika, hvor de bliver indsamlet i naturen eller dyrket. Tranebærfarmerne udnytter bærrenes flydeevne ved høsten: De oversvømmer markerne og masserer planterne med maskiner, så de lette bær løsner sig. Bærrene stiger op til vandoverfladen som enorme plamager, hvorfra de kan skummes, pakkes og sælges. Den amerikanske tranebærhøst er et fabelagtigt farveorgie, som man kan se her!

Men de velsmagende tranebær vokser skam også vildt i Danmark. De findes i næringsfattige hedemoser og højmoser, hvor de vokser som fint væv henover tørvemosset.  I juni er de spinkle planter fulde af lyserøde blomster, der sætter kuglerunde, ovale eller dråbeformede frugter, som modner i mosset på deres trådfine stilke her i september.

De danske tranebær er mindre end de amerikanske, men smager mindst lige så godt, og bruges på samme måde.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Dansk natur lige nu: Tranebær

  1. columbus leth siger:

    Hej Michael,

    fint indlæg. Ville høre om du kunne hjælpe mig. Jeg leder efter den danske tranebær, jeg skal lave et billed af den til en bærbog. Kender du et sted nær København hvor det kunne lade sig gøre ?

    Mvh Columbus leth fotograf

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s