De fleste kender nok tranebær fra supermarkedet, hvor man kan købe dem friske som lette, mørkerøde bær i poser eller tørrede som syrligt “slik” og drys til salater.
Butikkernes tranebær stammer fra Nordamerika, hvor de bliver indsamlet i naturen eller dyrket. Tranebærfarmerne udnytter bærrenes flydeevne ved høsten: De oversvømmer markerne og masserer planterne med maskiner, så de lette bær løsner sig. Bærrene stiger op til vandoverfladen som enorme plamager, hvorfra de kan skummes, pakkes og sælges. Den amerikanske tranebærhøst er et fabelagtigt farveorgie, som man kan se her!
Men de velsmagende tranebær vokser skam også vildt i Danmark. De findes i næringsfattige hedemoser og højmoser, hvor de vokser som fint væv henover tørvemosset. I juni er de spinkle planter fulde af lyserøde blomster, der sætter kuglerunde, ovale eller dråbeformede frugter, som modner i mosset på deres trådfine stilke her i september.
De danske tranebær er mindre end de amerikanske, men smager mindst lige så godt, og bruges på samme måde.
Hej Michael,
fint indlæg. Ville høre om du kunne hjælpe mig. Jeg leder efter den danske tranebær, jeg skal lave et billed af den til en bærbog. Kender du et sted nær København hvor det kunne lade sig gøre ?
Mvh Columbus leth fotograf
Bøllemosen – et kvarters gang fra Jægersborg Station