DI svigter Danmark på den grønne bane

Under overskriften “Udviklingshjælp til Danmark” barslede Dansk Industri i går med 100 forslag til, hvordan vi kan sikre vækst i Danmark og dermed modvirke alvorlige velstandsforringelser i de kommende årtier.

DI maler et dystert billede af fremtiden, men mener, at der er håb, hvis vi handler nu. Står det til DI, er det helt centralt, at vi:

1. Gradvist afskaffer efterlønnen

2. Afvikler topskatten

3. Sænker selskabsskatten

4. Udvikler en bedre infrastruktur

5. Får en ambitiøs forskningsmålsætning

6. Nedbringer de offentlige udgifter.

Det kan DI have ret i. Men når man pløjer sig gennem DI’s 100 forslag til, hvad Danmark skal gøre for at undgå at ende i fattigsumpen, er der ikke et ord om det grønne. Mange husker sikker, hvordan Fogh i 2008 begejstret talte om “grøn vækst” og “grøn revolution” som sit nye politiske projekt. Men så kaldte NATO, og vi finder måske aldrig ud af, om Fogh virkelig mente, hvad han sagde.

Imidlertid er verdens miljøhistorie fuld af eksempler på, at grønne investeringer ikke bare er fornuftige, men også er en rigtig god forretning – ikke mindst for de nationer, der går forrest. Heriblandt Danmark.

Det har DI ikke opdaget. DI’s vækstudspil er ekstremt svagt på den grønne bane: Blandt de 23 centrale forslag nævner DI kun ét (halv)grønt område: Styrkelse af klima- og energiteknologi. Her vil DI forøge statens støttepulje fra 100 til 400 millioner kr. årligt.

Ellers er DI’s forslag kulsort på det grønne område. DI tror ikke på grøn vækst. F.eks. rummer forslagene ikke et ord om investeringer i natur og landskaber. Jeg tror, at store dele af industrien stadig har en stereotyp opfattelse af naturbeskyttelse som et antivækstprojekt. Det er forkert, forkvaklet og gammedags.

Det er på tide, at DI begynder at se på grøn politik som sund og nødvendig velværdspolitik. Grøn politik er afgørende for Danmarks fremtid.

Men DI svigter Danmark på den grønne bane.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Grøn Vækst, Miljøpolitik, Naturbeskyttelse, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s