I klimakampens hede: Hjernedød biomasseproduktion truer verdens natur

Hjernedød biomasseproduktion, f.eks. i form af energiraps, fortrænger naturen. (Foto: Michael Stoltze).

Regeringens klimakommission har lige fremlagt deres længe ventede rapport om, hvordan vi kan bære os ad med at omstille Danmark til et samfund, der er uafhængigt af fossile brændstoffer. Man kan læse kommisssionens rapport her.

Det er en spændende rapport. Men det er også en rapport med indbyggede faldgruber. En af faldgruberne er satsningen på biomasse som energikilde. Biomasse er allerede (hvad mange ikke ved) vores største vedvarende energikilde. En hel del biomasseudnyttelse er glimrende og sund – f.eks. affaldsforbrændingen. Men i klimakampens hede er der i Danmark og globalt opstået en alarmerende usund form for optimering af biomasseproduktionen, der går voldsomt ud over verdens naturværdier. Det sker i form af f.eks. dyrkning af raps, sukkerrør, olieopalmer og indførte træarter med høj tilvækst og ingen biodiversitet (f.eks. contortafyr og sitkagran i Sverige, eukalyptus i Afrika osv.).

Udviklingen truer både fødevaresikkerheden og naturens mangfoldighed. Det skal der tages højde for i såvel den danske som den internationale klimastrategi. Den må ikke være løsrevet fra FNs globale dagsorden om at bremse Jordens tab af biodiversitet.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Klimapolitik, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til I klimakampens hede: Hjernedød biomasseproduktion truer verdens natur

  1. Bo K.Stephensen siger:

    Biomassen truer såmænd også danmarks natur. Den vil med garanti ligge beslag på en del marginaljorde og lavbundsområder, hvor der er potentiale for både vådområder og den sjældne tørbundsnatur. Så er der skovene, som bliver fyldt op med energipil og poppel, skovens biodiversitet vil komme under et yderligere pres. Veterantræer, mere vand og mere dødt ved vil være en død sild. Biomassen er blevet et velsignet ord i klimatilpasningen, man kan vel nærmest kalde det et modeord på ligne med væksten og al dens idealogi. Desværre hopper alle med på denne vogn, Concito, Det økologiske råd, meningsdannere, aviser, flere grønne organisationer herunder DN, men det er et vildskud. Biodiversiteten skulle gerne indtage pladsen i folks tankeunivers i stedet for biomassen, den skal parkeres i underbevidstheden. Biodiversiteten er dog taberen overfor biomassen. Det er vel i grunden fordi naturen har indtaget en taberrolle. Klimaet er på alles tunger imens biodiversiten henslumre. Så dem der kæmper for den biologiske mangfoldighed må bekæmpe en masse energiafgrøder.

  2. Bo K.Stephensen siger:

    Det sidste nye er at viceformanden i LF Niels Jørgen Pedersen foreslår at man ser på 100.000 hektar til dyrkning af pil og andre energifremmende formål. Det kan skabe 2000 nye nordjyske jobs i stedet for de 5.100 som man ville tabe ved vandplaner. Hvad så med de brakjorde som blev taget ind i den intensive drift igen. Der er aldrig blevet kompenseret for disse i forhold til biodiversiteten. Der skal jo helst tages 150-200.000 hektar ud af driften over i en mere naturgiven tilstand. Men man må desværre sige, at biodiversiteten ikke er en del af landbrug og fødevares politik.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s