Nationalparker skal sætte gang i dansk naturbeskyttelse

Vadehavet bliver indviet som nationalpark lørdag den 16. oktober. Området er enormt produktivt og spisekammer for millioner af vandfugle. Blandt andet disse bramgæs, der raster på Mandø. (Foto: Michael Stoltze).

Så er det sikkert og vist: Nationalpark Vadehavet bliver indviet af prins Joakim og miljøminister Karen Ellemann lørdag den 16. oktober.

Dermed åbner Danmarks tredje og største nationalpark med et areal på i alt næsten 1500 kvadratkilometer. Det er mere end de øvrige danske nationalparkers samlede areal.

Etablering af nationalparker i Danmark er sket med opbakning fra såvel folketingets partier (alle, bortset fra Enhedslisten) som grønne organisationer. Men den danske nationalparklov er under beskydning for at være for rummelig, og flere grønne organisationer kritiserer de danske nationalparker for at lægge for lille vægt på naturen og for stor vægt på kultur og erhvervsliv.

Det er blandt andet faldet mange for brystet, at der gælder fuldstændig samme regler for arealanvendelse indenfor nationalparkernes grænser som udenfor.

Det kan også synes besynderligt. Men der er en forklaring på galskaben: Skærpede regler inden for grænserne ville udløse krav om erstatning, og de penge har staten ikke nu og her. Derfor er nationalparkerne i første omgang kun rammer om områder, hvor man agter at gøre en særlig indsats for at beskytte, genoprette og markedsføre naturværdierne.

Udviklingen af nationalparkerne lægges i faste rammer af nationalparkloven og de individuelle bekendtgørelser, der følger hver enkelt nationalpark. Hvordan og hvor flot, naturen vil udvikle sig i nationalparkerne, afhænger af planer og pengepung. Naturbeskyttelse koster nemlig penge. Eller rettere: Naturbeskyttelse kræver investeringer.

Den danske nationalparklov er så rummelig, at nationalparker i Danmark kan indeholde al slags natur og kultur – selv svinefarme, byer og intensivt drevne plantager!  Det sidste er naturligvis noget pjat, for nationalparkbegrebet er internationalt dedikeret til sikring af naturværdier og naturoplevelser (turisme mm.).

På trods af den rummelige og kritiserede danske nationalparklov, fremgår det imidlertid af de hidtidige nationalparkbekendtgørelser, at Danmarks nationalparker er til for at sikre natur og naturoplevelser.

Derfor bør vi trods startvanskeligheder begynde at se mere positivt på nationalparkerne. Forudsætningen for de grønne organisationers støtte til etablering af danske nationalparker var, at de kunne bane vejen for en national plan for Danmarks natur. Det skal de, og det kan de!

Nationalparkerne åbner nu én for én. Herefter vil det blive klart for enhver, at god naturbeskyttelse og -benyttelse kræver investeringer. Naturbeskyttelse skal være et forretningsområde – lokalt, regionalt og nationalt.

Nationalparkerne skal være med til at åbne vores øjne for den danske naturs kvaliteter og bane vejen for, at vi får en finansieret national plan for Danmarks natur.

Der skal gang i naturbeskyttelsen i Danmark – i og uden for nationalparkerne.

Yderligere oplysninger:

Michael Stoltze, 2010: Danmarks nationalparker. Lindhardt og Ringhof. 236 sider.

Natursyn på DR P1: Danmark skal have flere nationalparker

Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen: Nationalparker i Danmark

Man kan opleve sæler på tæt hold masser af steder i Vadehavet. (Foto: Michael Stoltze).

Det er blevet meget populært at indsamle den indførte stillehavsøsters, der har bredt sig voldsomt i Vadehavet. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Nationalparker, Naturbeskyttelse, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Nationalparker skal sætte gang i dansk naturbeskyttelse

  1. Bo K.Stephensen siger:

    Fint med nationalparker men fokus og indsatsen for den danske natur vil sikkert blive parkeret i disse parker. Politikerne kan sige, se vi gør noget for naturen, det er det eneste punkt regeringen har fuldt op på i Wilhjelmplanen. Alt skal dog foregå frivilligt, når man skal lave naturbeskyttelsesforbedringer i en park. Det kan meget vel blive en sovepude. Så der er mange torne i nationalparklovgivningen. Men jeg tror ikke at de baner vej for en større naturbeskyttelse uden for parkerne, hvorfor skulle de det ?. Alt skal jo også her foregå af frivillighedens vej. Vi har jo heller ikke fået en biodiversitetsplan, en sådan kan ligge meget langt ude i fremtiden. Pilen peger mod at naturbeskyttelsen kommer til at handle om klimatilpasninger i form af biomasse. Så kan man kalde raps og energipil for natur, for de fjerner jo kvælstof, som så igen giver en større biodiversitet.

    • dansknatur siger:

      Tak for et godt indlæg, Bo Stephensen. Jeg kan i høj grad følge dine argumenter og er enig med dig i langt det meste af din analyse. Men nationalparkerne har bred opbakning fra alle i folketinget – undtagen Enhedslisten. Og de grønne organisationer har kun støttet oprettelsen af nationalparker under forudsætning af, at de bidrager til at bane vejen for en helhedsplan, der kan sikre en bedre beskyttelse af natur og biodiversitet i Danmark. Så nationalparkerne SKAL være løftestang for en bedre natur i Danmark. Hvornår de bliver det, afhænger af den politiske vilje. Og den er tydeligvis ikke til stede i den siddende regering.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s