Dansk natur lige nu: Præstepik

Almindelig stinksvamp og hekseæg. (Foto: Michael Stoltze).

Ja – undskyld – men “præstepik” er altså det folkelige navn for den almindelige stinksvamp, der pryder skovbunden og udsender sin grimme lugt for tiden.

Når man er på skovtur, mærker man ofte den karakteristiske, gylleagtige stank af svampen bestemte steder langs stierne. Og hvis man søger, kan man med en smule held finde synderen. Den står og stitter skamløst i skovbunden med sin gråbrune, slimede top, der tit er dækket af fluer.

Svampens facon overlader ikke meget til fantasien, og på latin hedder den da også Phallus impudicus, som betyder “den skamløse fallos”.  Biologer kalder den almindelig stinksvamp, men i folkemulde har den nu længe heddet præstepik. De magtfulde præster har altid været udsat for folkevid og drillerier  – tænk blot på de irriterende “præstelus” (burresnerrenes frø, der sætter sig i tøjet), eller de talrige “præstebiller” (små, orange biller, der tilsyneladende ikke bestiller andet i tilværelsen end at parre sig).

Stinksvampen starter sin tilværelse som en bævrende kugle – et såkaldt “hekseæg” – der er fyldt med gelé, og en spire til svampens skaft og hoved. Skaftet og hovedet bryder pludseligt frem af hekseægget og kan strække sig til fuld længde i løbet af nogle få timer. Herefter bliver hovedets brune slim flydende og ildelugtende, så fluerne flokkes på det. Slimet indeholder millionvis af svampesporer, som fluerne får på fødderne. På den måde bliver stinksvampene spredt vidt omkring.

Stinksvamp med fluer. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s