Bevar biodiversiteten

Verdens biodiversitet er vores garant for et rigt og frit liv. Derfor er det en moralsk pligt at bevare verdens mangfoldighed af arter - også umiddelbart unyttige skabninger som disse insekter. (Foto: Michael Stoltze).

Verden er helt overordnet ramt af tre globale, menneskeskabte miljøkriser:

Forureningskrisen, klimakrisen og biodiversitetskrisen.

Biodiversitetskrisen handler om, at Jordens mangfoldighed af liv forsvinder med accelererende fart. Menneskets aktiviteter får naturens mangfoldighed til at skrumpe. Vi står nu overfor en masseuddøen af arter.

Mens forureningskrisen bliver håndteret med succes, og klimakrisen er ved at blive det, er håndteringen af biodiversitetskrisen – der måske er den alvorligste af dem alle – kun i sin spæde vorden.

Det er grunden til, at verdens miljøministre samles den 18.-28. oktober i Nagoya i Japan til det 10. internationale møde om beskyttelse af Jordens biodiversitet – COP10. Fra Danmark deltager miljøminister Karen Ellemann.

Jordens biodiversitet er grundlaget for vores liv – derfor skal vi passe på den. Det gælder også den del af biodiversiteten, der ikke umiddelbart er nyttig for os. Vi kender endnu ikke til liv andre steder i Universet, så vi ved ikke, hvor enestående livet på Jorden er. Der er imidlertid al mulig grund til at betragte biodiversiteten som enestående og som vores garant for et rigt og frit liv på vores klode. For os selv og vore efterkommere, er vi derfor moralsk forpligtet til at standse tilbagegangen i Jordens biodiversitet.

Indtil i år har det globale mål været at bremse tabet af biologisk mangfoldighed. Det er en svag målsætning, og intet tyder på, at målet har haft nævneværdig betydning. Naturens mangfoldighed rasler tværtimod tilbage.

Derfor bør deltagerne på mødet i Nagoya tage initiativ til at sætte et nyt internationalt mål om at standse tabet af biologisk mangfoldighed senest i 2020.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Biodiversitet, Karen Ellemann og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Bevar biodiversiteten

 1. john jørgensen siger:

  Heldigvis behøver almindelige mennesker ikke sidde og vente på overdanmark.
  Bare en kvadratmeter i haven, eller måske et lille hjørne af altanen kan tages i brug til kvasbunke.
  Lidt grene, hækafklip, grøntsagsaffald (det groveste), og lynhurtigt kommer natsværmere, biller, frøer og andet godt.
  Antallet vokser hurtigt, og snart er der gærdesmutte, musvit og masser af herligt liv.
  Se mere:

  http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=20658
  http://www.fugleognatur.dk/forum/show_data.asp?ForumID=3

 2. Bo K.Stephensen siger:

  Overdanmark, hvem er i grunden det ?. Der er en akademisk elite, disse skal nødvendigvis vise vejen med deres viden. Hvis de ellers kommer frem af busken. De danske medier svigter omtalen af biodiversiteten, så det basker. Det er nærmest, en umulig opgave at få dem til at skrive om den danske naturs problemstillinger såvel skrive som visuelle medier. Karen Ellemann vil jo gøre biodiversiteten til en folkesag, men uden medierne i en central rolle vil dette mislykkes. Jeg er selv meget skuffet over deres dækning af biodiversitetsåret, her går man og tror, at et sådan vil være et skub fremad for en endeløs række af artikler og en heftig naturdebat. Cop10 er næsten også forbigået medierne med fokus på den danske naturs sundhedstilstand. Så får man enda 10 år ekstra sikkert uden nogen form for bindinger. Jeg hørte en dansk FN medarbejder som arbejdede med biodiversitet selvom han ikke var naturvidenskabsmand, dette er noget underligt. Han sagde, at DK ikke var bedre eller være end andre lande, når det gælder den manglende opfyldelse af denne deklaration. Hvem kan forstå dette ?. Alle lande har lavet en handlingsplan op til 2010, har DK virkelig dette ?. Det må de jo have gjort. Holland var et af de lande som var længst fremme i skoene, Sverige skulle også være godt med. Nej, biodiversiteten bliver aldrig en sællert, den vil altid henslumre og forgå i al stilhed.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s