Nationalpark Vadehavet – en afgørende brik i dansk naturbeskyttelse

 

Udsigt over Vadehavet ved lavvande fra vestkysten af Mandø 16. oktober 2010. Området er nu en del af Nationalpark Vadehavet - Danmarks største nationalpark. (Foto: Michael Stoltze).

 

Det var bidende koldt, men solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, da prins Joakim indviede Nationalpark Vadehavet i går, lørdag den 16. oktober, ved en folkefest i Ribe.

Og ude i den ca. 1500 kvadratkilometer store nationalpark var turister fra nær og fjern på opdagelse i det mærkelige og storslåede tidevandslandskab, der er et af de mest fuglerige steder i verden. For at se på fugle og sæler eller samle østers.

Nu skal der så udarbejdes en nationalparkplan, som skal sikre og udvikle områdets natur og turisme. Vadehavet skal i endnu højere grad ind på lystavlen nationalt og internationalt. Det var en vigtig pointe i både miljøminister Karen Ellemanns og prins Joakims tale ved åbningen.

Som formand for nationalparkbestyrelsen har ministeren udpeget Bent Poulsen fra Nymindegab. Han er venstremand, landmand og en erfaren politiker.

Nu vil der så sikkert som amen i kirken komme en stribe reaktioner mod denne udpegning, alene fordi formanden er fra Venstre og landmand.

Imidlertid er beskyttelsen af natur- og landskabsværdier en central samfundsopgave, der bør være løftet langt over snævre parti- og erhvervspolitiske interesser og fløjkrige. Kampen for at bevare og udvikle vore naturværdier er en fælles sag. Den bør ikke stækkes af fordomme og politiske fløjkampe.

Så – kære venner:  Indvielsen af Nationalpark Vadehavet er en betydningsfuld begivenhed i dansk naturpolitik. Båret af fordomsfri opbakning og entusiasme bør åbningen af nationalparken blive en vigtig brik og et vendepunkt for beskyttelsen af Danmarks naturværdier.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Danmarks nationalparker, Dansk natur, Karen Ellemann, Nationalparker, Naturbeskyttelse og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s