Sæt landbrugsstøtten op!

EU arbejder med femårige regelsæt for udbetaling af landbrugsstøtte. Om tre år udløber den nuværende plan (2009-2013), og så skal vi have nye regler for 2014-2018. Derfor er landbrugsstøtten til debat.

Danmark og EU er netop gået i gang med de indledende krumspring omkring indretningen af landbrugsstøtten, der æder ca. 40 % af EU’s budget. I Danmark betaler vi som skatteydere ca. 8. mia. kr. til landbruget – om året.

Centralt i EU er der megen tale om at ændre støtten, så den kommer væk fra den internationalt konkurrenceforvridende (og miljøskadelig) produktionsstøtte og over til betaling for landbrugets ydelser til samfundet (almenvellet). Dvs. natur- og landskabsbeskyttelse samt forskning i og udvikling af bæredygtig produktion.

Desværre stritter det traditionelle landbrug stærkt imod, og sidste gang, EU’s landbrugsstøtteregler skulle ændres, lykkedes det den europæiske landbrugslobby at gafle alle pengene til sig til fortsat produktionsstøtte.

Det må ikke ske igen! Danmark og resten af EU har en dagsorden, der går ud på at sikre naturens og landskabets mangfoldighed. Det er et enormt investeringsområde, som landbruget kan og bør være med til.

Det kriseramte og forgældede landbrug kan (ikke mindst i Danmark) komme op af hængedyndet, hvis det udvider sin horisont og tager langt mere aktiv del i at passe på naturen og landskaberne. Hvis landbruget vælger at gå den vej, er det en dum idé at reducere landbrugsstøtten. Så bør vi tværtimod sætte landbrugsstøtten op.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Landbrug, Landbrugsstøtte, Naturpolitik og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s