Anmeldelse af fuglefelthåndbogen af Lars Gejl

Revolutionerende dansk bog for fuglebisser og andre

Det var  med en vis frygt jeg åbnede kuverten fra Gyldendal med den nye fuglefelthåndbog fra forlaget.

Ikke på grund af forfatteren og fuglefotografen Lars Gejl, for han har for længst vist, at han kan sin metier til fingerspidserne. Men fordi der udkommer så mange fuglebøger, at de næsten står i vejen for hinanden på trods af deres individuelle kvaliteter.

Men frygten blev afløst af glæde over denne rent danske produktion med billeder af så fremragende kvalitet og skarphed, at man tror, det er løgn. Jeg har skrevet det før i  anmeldelsen af “Fuglefri”, der kom sidste år: Den digitale fototeknik har revolutioneret fuglefotografiet.

Ornitologerne går simpelthen forrest med den nyeste teknik og deres entusiasme. Rigtige fuglebisser er parat til at sælge deres bedstemor for det nyeste og bedste udstyr, hvis det bare kan bringe dem tættere på fuglene. Vennerne, familien og navnlig bedstemoren kan måske synes, det er for galt; men belønningen for alle os andre er disse forrygende billeder af fugle, som vi aldrig har set dem før.

Fuglefelthåndbogen introducerer læsereren – nybegynderen som den garvede ornitolog – til alle de mere eller mindre nørdede termer, rigtige fuglebisser skal kunne for at begå sig. Termerne er uden tvivl praktiske og nyttige, men de er undertiden også for meget for personer, der som flest bare godt kan lide at se på fuglene og blive fortrolige med deres mangfoldighed og navne.

Alle bogens fine og præcise artsbeskrivelser starter med en kort karakteristik af fuglen. Det er en super idé. Men det, vi andre ville kalde karakteristik eller fremtoning hedder i bogen JIZZ. Hvad betydet det? Det er forklaret i indledningen som en forkortelse for General Impression of Size and Shape. En søgning på nettet gav henvisninger til noget ganske andet, som jeg skal forskåne mine læsere for. Men helt ærligt…

Bortset fra denne i mine øjne brandærgelige og påtrængende fuglebisseterm (der bør oversættes til ordentligt dansk i næste udgave!) , er bogen ikke mindre end fremragende. På grund af de suveræne billeder, de præcise beskrivelser og CD’en med fuglestemmer bagest, er det en bog, jeg glæder mig til at bruge som fuglefelthåndborg i mange, mange år fremover.

Lars Gejl, 2010: Fugle-felthåndbogen. 424 sider. Fotos af John Larsen, Helge Sørensen, Lars Gejl m.fl. Gyldendal. kr. 299,95 (vejl.)

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Dansk natur, Fugle og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Anmeldelse af fuglefelthåndbogen af Lars Gejl

 1. birte saxtorph siger:

  Har lige set og taget bogen på hylden på biblioteket.
  Ved løseligt at se i den, ser den fantastisk og inspirerende ud.
  Men – og det er et stort men – det er IKKE en felthåndbog – den er alt for tung !
  Det er kompromissets pris for den høje kvalitet.
  Birte – naturfreak

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s