Norges genistreg i Cancun

Nordmændene løber lige nu med overskrifterne ved klimatopmødet i Cancun i Mexico. Med deres forslag om at bruge store ressourcer på at stoppe fældningen af verden tropiske regnskove har vore nordiske naboer grebet til en af de mest oplagte og lavthængende frugter i kampen mod global opvarmning.

Ved at stoppe fældningen af de tropiske skove vil man med ét hug løse 20 % af problemet med udledning af drivhusgasser. Det er bare med at komme i gang. Og Norge er i gang.

Det kan virke paradoksalt, at Norge går forrest, for landet er storproducent af olie og har tjent styrtende med penge på at sælge det fossile brændstof, der har ført til den aktuelle klimakrise. Nogen har derfor kaldt Norge dobbeltmoralsk. Men den slags domme er tilbageskuende og destruktive.

Nu gælder det om at være fremadskuende og konstruktiv.

Frøet til Norges udspil blev faktisk lagt under de ellers så nedslående klimaforhandlinger i København sidste år, hvor bevaring og etablering af skov også kom højt op på dagsordenen. Norges udspil i Cancun er befriende og rigtigt. Og hvis det bliver suppleret med globale aftaler om at genrejse nogle af de skove, som er forsvundet, vil man i løbet af en kort årrække ad den vej kunne løse 30-40% af klimaproblemet. Det er der virkelig perspektiver i. Også Danmark bør yde sit lille bidrag ved at støtte regnskovsbevaring og rejse mere skov Danmark. Danmark bør i det mindste forsøge at nå regeringens nationale mål om en takt på omkring 4000 ha ny skov om året (og energipil er ikke skov!).

COP16 i Cancun giver håb for klimaet, verdens skove og deres natur.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Klimapolitik, regnskov og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Norges genistreg i Cancun

  1. Og hvis forhandlerne samtidig kan blive enige om, at klimaskov også skal være biodiversitetsskov og dermed bidrage til at standse tabet af biologisk mangfoldighed både globalt og nationalt, så har verden taget et vigtigt skridt på vejen mod en bæredygtig udvikling.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s