Cirkus randzoner runder 20 år

Store dele af dansk landbrug er desværre slet ikke er oppe på beatet, når det gælder erhvervets fremtidige samspil med naturen, landskabet og det omgivende samfund. Frem for det indædte forsvar for at dyrke enhver kvadratmeter intensivt, bør landbruget begynde at lytte og gøre naturbeskyttelse til et forretningsområde.

Det igangværende cirkus med at udlægge randzoner omkring søer og vandløb har faktisk stået på nu over 20 år! Forslagene til udlægning af randzoner (se høring om lov om randzoner) er desværre fortsat meget firkantede og problematiske. Og landbrugserhvervet kæmper igen voldsomt imod (se bl.a. randzoner uden effekt).

Nogle steder er det godt for naturen at tage lavbundsområder ud af drift. Andre steder giver det begrænsede gevinster for naturen. For at sikre en rig natur så jeg langt hellere, at der på et godt, fagligt grundlag blev indført naturzoner, hvor landmanden fik penge for at drive arealerne som natur uden eller kun med begrænsede indskrænkninger i harmoniarealet. Dét ville være godt for såvel naturen som erhvervet.

Indsatsen skal naturligvis finansieres ved omlægning af den milliardstøtte, vi alle sammen betaler til landbruget via skatten. De penge skal bruges målrettet på natur og landskab.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Landbrug, Landbrugsstøtte, Naturbeskyttelse, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s