Naturen og økonomien skal genoprettes i 2011

Rimtåge og minus 14 grader ved vintersolhverv den 21. december 2010 ved Dalmose på Sydsjælland. Nu går det mod lysere tider. I 2011 er der valg i Danmark. Valget bliver afgørende for, om det også begynder at gå mod lysere tider for Danmarks natur. (Foto: Michael Stoltze).

Kære læsere og meddebattører.

Først og fremmest: Rigtig godt nytår!

Senest til november skal der være valg i Danmark. Valget kommer til at handle om økonomi. Og det er der god grund til, for Danmark har ikke ordentlig styr på økonomien. Det skal vi have – ganske som i en privat husholdning.

Det økonomiske tema, som blev slået klart an med Lars Løkke Rasmussens og Helle Thorning-Schmidts duel 2. januar, har fået mange til et dømme natur- og miljøpolitik ude af fokus ved det kommende valg.

Det er en risiko. Men naturen bør og kan blive en vindersag i spillet om at sikre Danmarks velfærd. Det kræver, at vi tænker os godt om og gør grøn og bæredygtig udvikling til en integreret del af den økonomiske redningsplan for Danmark. Anders Fogh Rasmussen var på vej i den retning, da han kort før sit exit i dansk politik slog tonen an til en “grøn revolution”. En vej, som hans arvtager dog hidtil har forsømt at følge.

Nu skal vi vælge vejen. Efter valget kan og bør regeringen – uanset farve – vælge en vision for Danmark, hvor beskyttelse og udvikling af natur og landskab bliver et mere interessant forretningsområde for erhvervslivet.

Vi skal sikre en sund balance mellem benyttelse og beskyttelse af vores land. Det land, vi videregiver til vore børn og børnebørn, skal være mindst lige så rigt og varieret som det land, vi overtog fra vore forældre. Vi er blevet gode til at producere og forbruge. Vi har fået en høj velfærd, og vi er heldigvis blevet bedre til at passe på miljøet. Men naturens mangfoldighed er fortsat på retur. Der er ingen national plan for Danmarks natur og landskab, og vi investerer alt for lidt i naturbeskyttelse. De nye nationalparker, der bør fremstå som Danmarks ypperste natur, er underfinansierede. Og danske landmænd får gennemgående ingen penge for at passe på naturen, men masser af penge for at opdyrke arealer, der slet ikke er egnede til dyrkning. Det er synd og skam, og det bidrager til en grim udvikling i Danmark.

Det kan vi ikke være bekendt. Beskyttelse af natur- og landskabsværdier koster penge. Men det er en god og nødvendig investering i Danmarks fremtid. Beskyttelse og udvikling af natur- og landskabsværdier er nemlig mere end nogensinde i vores hænder.

Det er vores ansvar at handle nu. Udviklingen styres af penge og visioner. Visionær politik bør integrere beskyttelse og genopretning af Danmarks natur med genopretning af Danmarks økonomi.

Naturen og økonomien skal genoprettes i 2011.

Det er vores valg!

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Helle Thorning-Schmidt, Lars Løkke Rasmussen, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s