Liberal Alliance og landbruget

Han ser intenst og bedende på os med venlige øjne, der er lige så lyseblå som overskriften på dagens helsides annonce fra Liberal Alliance i Berlingske Tidende. Overskriften er:

“Dansk landbrug er i dyb krise. Vi kan miste 250.000 arbejdspladser.”

Liberal Alliance har med Anders Samuelsen i front sandelig styr på kommunikationen! Og nu vil de altså have landbruget på den politiske dagsorden.

Tak! Det er der virkelig brug for. Selv om Danmark er et landbrugsland, er der ikke andre partier, der tager landbrug og landbrugspolitik alvorligt. Ikke engang Venstre, som ellers traditionelt var landbrugets parti.

I annoncen deler Liberal Alliance næsten ordret sine bekymringer for erhvervet med landbrugets protestbevægelse Bæredygtigt Landbrug, som partiet har et tæt samarbejde med.

Modsat Bæredygtigt Landbrug har Liberal Alliance dog ingen forslag til løsninger på krisen. Anders Samuelsen skriver til sidst i annoncen:

“Jeg vil derfor gerne opfordre hele Folketinget til at sætte diskussionen om landbrugets fremtid på agendaen. Jeg ved ikke, hvad løsningen er. Men jeg ved, vi skylder hinanden at tage situationen alvorligt og påbegynde en konstruktiv dialog om, hvordan vi undgår en nedsmeltning og en byge af konkurser, der gør den nuværende krise både dybere og længere!”

Gid der kommer gang i debatten! Landbruget har virkelig brug for at gå nye veje, som må beredes ved politiske initiativer og ændrede rammevilkår.

Men der er én spiller, som de politiske partier bliver nødt til at se meget kritisk på: Det er mastodontorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F). De er ikke til konstruktiv dialog. De er slet ikke til dialog. L&F benægter eksistensen af landbrugets krise. L&F har lige bevilget 60 millioner kr. til at at iscenesætte sin egen lyserøde imagekampagne, og L&F nægter i det hele taget at forholde sig til kritik og løsningsvisioner fra det omgivende samfund. L&F er blevet så stor og selvfed, at organisationen skader erhvervet og skaber internt splid.

Imens håber jeg, at Folketinget vågner op og opdager, at landbruget, der sidder på 3/4 af Danmarks areal, faktisk er vigtigt for økonomi, beskæftigelse, velfærd, miljø, natur og landskab.

Landbruget vedkommer os alle, og det bør blive et centralt tema i valgkampen.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Landbrug, Landbrugspolitik, Liberal Alliance og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Liberal Alliance og landbruget

 1. Bo K.Stephensen siger:

  De 60 millioner skulle i stedet for gå til en naturfond, at lave natur er imagepleje, der batter, hvis man satser på mest biodiversitet for pengene. Imagekampagnen er bestemt meget lyseråd og ensidig, hvor er naturen henne i alt dette ?. LF har ingen visioner for fremtidens natur i DK, de vil heller ikke komme med en biodiversitetsplan. Nu skal jorden bruges til energiafgrøder, det er planen. Man forholder sig overhovedet ikke til den danske natur. Der er ingen som har kommenteret rapporten fra DMU om biodiversiteten på Axelborg. Tavshed er guld.

 2. Allan Høxbroe siger:

  Måske begejstringen så var bedre anbragt her:
  http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1180491/vi-har-et-faelles-groent-projekt/
  Jeg mener dét er en helt anderledes flot grøn linje, som også konservative miljøministre kørte og Kristendemokraterne bør kunne støtte – især pga. den fine vinkel om lokal forankring af arbejdspladser, der modvirker affolkningen. Det kan ikke være aktie- og megalandbrug, der er målet, men landbefolkningens livskvalitet og et landsdækkende netværk af sammenhængende natur uden for byerne. Giv landbruget støtten til præcis dét.

  • dansknatur siger:

   Tak, Allan! Fint udspil i Politiken! Oppositionen skal være meget opmæksom på, at natur og miljø er to forskellige ting, der i politik, medier og folks hoveder bliver rodet totalt sammen – til skade for naturen! Man kan nemlig sagtens sikre et RENT miljø og have en fattig natur. Derfor skal projektet målrettes naturens mangfoldighed.. Og ja: Jeg håber også virkelig, at K og KD hopper med på projektet! Naturen er alt for vigtig til fløjkrige. Vi skal ikke have flere politiske fløjkrige om naturen – den både rød og blå!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s