Regeringen har glemt Solen

Regeringen har i dag præsenteret en ambitiøs strategi for Danmarks overgang til et samfund, der er uafhængigt af fossile brændstoffer – Energistrategi 2050.

Oppositionen har som led i den fuldstændig forudsigelige fløjkrig mellem blå og rød blok, omgående rakket strategien ned for at være for uambitiøs. Den kritik er politik, når den er værst, og den kan ikke bruges til en dyt.

Derimod er der faglige og visionsmæssige problemer i strategien:  Vind og biomasse (herunder biogas) fylder næsten alt. Det er også en del af løsningen. Men hvor pokker er solenergien bevet af?

Solstrålerne er den primære vedvarende energikilde, vi har. Men denne energikilde udnytter vi næsten ikke i Danmark, hvor energipolitikken er voldsomt farvet af ensidige vindmølleforkæmpere fra venstrefløjen og Danmarks Naturfredningsforening samt (de seneste år) industrilandbruget, der har enorme forventninger til biomasse som et nyt forretningseventyr.

Vind og biomasse er naturligvis en del af løsningen. Men møllerne er nogle enorme, dyre, larmende og landskabsødelæggende klumpe-dumper. Og landbrugets vildt overdrevne forventninger til sig selv som biomasseleverandør og forsøg på biomasseoptimering i klimakampens hellige navn er ved at fortrænge værdifuld natur og skabe nye miljøproblemer.

Alene ved at udnytte eksisterende kunstige overflader kan udnyttelse af solenergi tilvejebringe en stor del af den vedvarende energi, Danmark har brug for i fremtiden. Det fremgår slet ikke et regeringens udspil.

Regeringen har glemt Solen. Derfor er udspillet en ommer!

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Klimapolitik og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Regeringen har glemt Solen

 1. Ivar Warrer-Hansen siger:

  Udnyttelses graden er jo saa daarlig for biomasse sammenlignet med sol energi. Det er ligesom som for 100 aar siden da en trejdedel af landbrugs afgroeder blev brugt til at fodre traek hestene foran ploven. Tilykke Dansk Intelligens.

  • dansknatur siger:

   Udnyttelsesgraden for velegnet biomasse er nu ikke så ringe. Problemet er den meget ensidige satsning på biomasse og de helt urealistiske forventninger hertil fra landbrugets side. Overgangen til det “fossilfri” samfund må indtil videre nødvendigvis gå mange forskellige veje. På lang sigt vil solenergi og brintteknologi formentlig vinde – evt. suppleret med en smule bioethanol og biodiesel.

 2. Peder Størup siger:

  Sol er meget interessant, og solceller er faktisk ved at være økonomisk fornuftige. Men så længe der ikke er politisk vilje til at lade energipriserne afspejler miljøbelastningen vil kul og olie være dominerende. Vejen er der, men viljen mangler desværre over næsten hele det politiske felt.

  Produktion af energi på baggrund af husdyrgødning er jeg meget betænkelig ved. Biogas vil være en meget ustabil og miljømæssigt problematisk kilde til energi. Hvad vil man gøre, hvis husdyrproduktionen ikke længere er rentabel i Danmark og gyllen forsvinder? Med investeringer på 100 – 200 millioner for et biogasværk risikerer man at skulle holde liv i en husdyrproduktion, alene for at dyrene kan producere gylle. Det vil øge prisen på gyllen og ramme energimodtagerne og samfundet økonomisk.

  Naturen er løsningen

  Den mest effektive og billigste løsning vil være etablering og beskyttelse af skove og natur. Det vil de næste 50 – 100 år kunne trække store mængder CO2 ud af atmosfæren. I den mellemliggende periode vil solceller, vind, brint, geotermisk varme, bølgeenergi m.m. kunne udvikles og udbygges. Det stimuleres ved afgifter på forurenende energikilder og en massiv satsning på energibesparelser. En forudsætning er dog, at afgifterne går ubeskåret til teknologisk udvikling. Havde vi brugt afgifterne fra vores olieproduktion til udvikling af andre energikilder, ville fremtiden for Danmark have set meget lysere ud.

  Vi skal altså satse på at udvikle energikilder, som kan levere rigtig bæredygtig energi – og den tid, der er brug for til udviklingen, skal vindes gennem de muligheder, naturen giver.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s