Landbrug og natur til debat på Christiansborg 16. marts

Efter mange ord, opsigtsvækkende helsidesannoncer, møder og demonstrationer har protestbevægelsen Bæredygtigt Landbrug taget initiativ til et bredt, offentligt debatmøde om landbrugets fremtid og rolle i Danmark i forhold til naturen. Du kan se programmet og tilmelde dig nedenfor.

Debatten på Christiansborg er noget helt nyt og spændende. Jeg har efterlyst en sådan bred debat om landbrug og natur i over 10 år. Nu kommer den endelig – og oven i købet op til et vigtigt folketingsvalg!

Debatten finder sted:

Onsdag den 16. marts kl. 13.00-16.00 i Fællessalen på Christiansborg

Program:

Kl. 13.00: Indlæg ved:

 • Karen Ellemann, Miljøminister, Venstre
 • Michael Stoltze, Natur og Idé, forfatter
 • Pia Olsen Dyhr, Socialistisk Folkeparti
 • Mette Gjerskov, Socialdemokraterne
 • Mette Bock, Liberal Alliance
 • Tage Leegaard, Det Konservative Folkeparti
 • Vagn Lundsteen, Bæredygtigt Landbrug

kl. 14.30    Kaffepause
kl. 15.00    Paneldiskussion m. spørgsmål fra salen
kl. 16.00    Afslutning

Mødeleder: Niels Krause-Kjær

Mødet sigter målrettet på at belyse og debattere landbrugets rolle som natur- og landskabsforvalter. Hvordan ser vi på landbruget? Hvilken vej skal landbruget gå? Hvor hårdt skal Danmark udnyttes? Hvordan ønsker vi egentlig, at Danmark skal se ud i fremtiden?

Fronterne er trukket hårdt op, men alle involverede parter opfordres forud for debatten til at viske tavlen ren til en fordomsfri debat med fokus på løsninger til gavn for landbruget, naturen og Danmark.

Der er med andre ord lagt op til at en uhyre spændende og væsentlig debat om Danmarks  fremtid.

Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde dig her.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Bæredygtigt Landbrug, Dansk natur, Karen Ellemann, Landbrug, Landbrugspolitik, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

14 svar til Landbrug og natur til debat på Christiansborg 16. marts

 1. Kjeld Hansen siger:

  Kære Michael!
  Fint at du orker, men skån os nu for den der med at “vi er alle bønder” – og glem ikke, at BD er traktorbøllernes organisation, der truer med at slæbe kritikerne for en domstol for at lukke munden på dem! Så tænk dig godt om, før du kritiserer dem!
  Held og lykke!

 2. finn birkholm-clausen siger:

  Vort ekstreme landbrugs udøvere er ikke længere bønder, de er agroindustriarbejdere, der kun tænker i foderenheder og profit. Hvis man klikker ind på Maskinbladets afstemninger, så afsløres det , at 75% af agroindustrien simpelthen vil skide naturen en lang march. Og det den nye generation af bønder. De gamle går af og græmmes i det stille. Vi skal simpelthen have en ny generation af landmænd, begyndende på landbrugsskolerne, hvor de skal have timer i natur- og kulturforvaltning. Når man uhindret forvalter 63% af den danske jord burde det også være ensbetydende med, at man kun kan gøre det vhja en autorisation. Vil du ikke overholde reglerne, så skal du ikke være landmand.
  Landbrugsministeriet skal også nedlægges og erstattes af et landdistriktsministerium.
  20% af landbrugstøtten skal simpelthen bruges til naturfremmende tiltag. Den mullighed består nu. Men VENSTRE og BÆREDYGTIGT LANDBRUG er direkte imod. Så pøjpøj

 3. dansknatur siger:

  Til jer begge: Debatten på Christiansborg er uhyre væsentlig, og en fordomsfri tilgang med visioner i ærmet er fuldstændig afgørende for fremskridt. Mange fraktioner er fordommenes holdeplads, som blokerer for resultater.

  Og til Kjeld: Jeg ikke bare orker – nej, jeg stiller op med stor glæde! Naturligvis prøver jeg at tænke mig om. Jeg forbeholder mig retten til at respektere og kritisere enhver, der har en mening om noget som helst. Ellers var jeg ikke en ordentlig debattør. Jeg synes det er fedt, at hele spektret af politikere nu går på podiet for at diskutere natur- og landbrugspolitik. Det har jeg efterlyst i 10 år! Og det sker på grund af BD. Mit håb og min tro er, at natur- og landbrugspolitikken får en fremtrædende plads i den kommende valgkamp. Natur- og landbrugspolitik vedrører nemlig i allerhøjeste grad valgets centrale tema: Danmarks økonomi i fremtiden.

 4. Bo K.Stephensen siger:

  Det er en skam, at det ikke er hele det politiske spektre, som er tilstede. De radikale har engang været bannerførere på natur og miljøområdet, det er de ikke længere. De konservative har langt sig på den samme linie som de liberale. Men generelt er de totalt fraværende i den naturpolitiske debat. Jeg håber vitterlig, at man får taget hul på en naturpolitisk debat og ikke en miljøpolitisk med denne konference, som dog også mangler de grønne organisationer. Politikerne idag vil kun tale om klima og miljøspørgsmål med et friluftsagtigt tilsnit. Den nye energiplan vil sætte en kæp i hjulet for biodiversitetsplanen. Det kunne også være interessant, at få at vide hvad Michael Stoltze, mener at en sådan skal indeholde. Den bør være meget detaljeret.

 5. dansknatur siger:

  Jeg havde også gerne set alle partier på podiet som indledere. Tiden tillader det imidlertid ikke, og husk, at der lægges op til en fordomsfri debat, hvor det først og fremmest gælder om, at de store, overordnede visioner for natur og landbrug kommer på bordet. Som udgangspunkt er det fint nok, at SF, V, LA og A er på som politiske oplægsholdere. Det er en flot ligelig fordeling. De øvrige partier har alle mulighed for at markere sig ved den timelange debat efter de indledende taler. De skal nok være der ved en så væsentlig debat.

  Og, ja: Det bliver vigtigt at sammentænke den kommende naturstrategi med den nye Energistrategi 2050, som bestemt giver panderynker (se bl.a. min blog 24.2.). Det bliver også en del af diskussionen den 16. marts.

 6. dansknatur siger:

  Lige en tilføjelse mht. Danmarks Naturfredningsforening: Jeg har på det kraftigste opfordret DN til at markere sig i debatten, men foreningens politiske ledelse “mener ikke det tjener DN´s formål at gå i direkte dialog med Bæredygtigt Landbrug.” Jeg forventer dog, at DN dukker op og markerer sig i den natur- og landbrugspolitiske debat på Christiansborg, selv om mødet er blevet til på BL’s initiativ. Ellers holder Danmarks største og vigtigste grønne organisation jo sig selv uden for indflydelse.

 7. Bo K.Stephensen siger:

  Det er rigtigt, DN bør på banen, men det er jo lidt svært, når BL har stævnet deres direktør. Hvis man har set det sidste samråd i miljøudvalget om § 3 natur, så må man virkelig slå korsets tegn. Man kan ikke lave en artsregistrering for 36 millioner, når man skal servicechecke i tusindvis af § 3 beskyttet natur. Alt sejler virkelig på dette område. Det er også noget man bør diskutere på konferencen. Man sidder tilbage med et stort spørgsmålstegn, når man høre miljøministeren. Lidt foldere og så nogle hensigtserklæringer det er hvad det kan blive til.

 8. dansknatur siger:

  Enig – alt sejler i virkeligheden, og det er derfor, jeg insisterer på debatten!

  BL har næppe en kinamands chance for at vinde stævningen af DN’s direktør. Sagen bør i min optik mest ses som et stunt, hvorom det eneste positive at sige er, at den kan være med til at erobre en pæn bid af mediebilledet og dermed måske skærpe debatten, så vi får et mere skarpt billede af, hvad der er op og ned omkring natur, miljø, landbrug, og klima.

 9. Peder Størup siger:

  Det bliver da interessant – men det er meget svært at tage en organisation alvorligt, som beskriver fødevareministeren som en med blod på hænderne, stævner folk de ikke er enige med, skriver at folk skal komme til at stå til ansvar for deres udsagn og ikke mindst deres fuldstændig samvittighedesløse manipulation med sandheden.
  Liberal Alliance lappede det i sig med stor velbehag – men jeg er nu ret sikker på Samuelsen fik en lidt dårlig smag i munden da han på opfordring fra BL slyngede om sig med tal om beskæftigelsen i landbruget som ikke holdt vand.

  Når det så er sagt, så synes jeg det er udemærket at tage debatten på trods af at det er BL som står bag, om ikke andet så for naturen og landskabets og samfundets skyld.

 10. dansknatur siger:

  Ja – debatten bliver særdeles spændende!

  Jeg er godt klar over, at en del natur- og miljøforkæmpere må slå knuder på sig selv for at stille op til debat med BL. Men det bliver man altså nødt til, hvis man vil i rampelyset og opnå resultater. Det er en strengt nødvendig værdikamp, det her, og man skal virkelig passe på ikke at falde den Fogh’ske “dem-og-os” fælde!

  Jeg vil kraftigt advare mod en ørkesløs debat om antallet af beskæftigede i fødevareerhvervene eller tal for erhvervenes indtjening til samfundet. Tallene er og bliver lige så usikre som elastiksalg i metermål. Og de er heller ikke interessante!

  De interessante og væsentlige kendsgerninger er, at landbruget ejer 3/4 af Danmarks landareal og producerer mad til 16 millioner mennesker og endnu flere svin. Samt at landbruget har en altafgørende indflydelse på Danmarks udseende og natur.

 11. Bo K.Stephensen siger:

  DN præsidenten vil også have en værdikamp på naturområdet, hun mener ikke, at den er vundet. Nu bliver der nedsat en værdikommission, men den omhandler jo nok ikke naturen, selvom den skulle. Men værdikommissionen er nok prikken over iet i den hidtige værdifejde, som jo for 90 % vedkommende handlede om flygtninge og integrationspolitik. Men det kan være svært, at føre en værdikamp, når flertallet af befolkningen ikke kender naturens værdier. Det kan både være matrielle og åndelige værdier, men mon ikke det især er det sidste man skal se på. At værdisætte naturen ender tit i talfægterier, og man retter fokus væk fra selve naturen. En værdikamp handler jo i høj grad om, hvilken natur vi ønsker og bevare og hvorfor. Hele naturbegrebet bør endevendes. Så er der alle sanseindtrykkene, som ryger ind, når man ser og føler naturens vidunderlige væsen. Man må håbe, at tiderne skifter,ligesom årstiderne.

  • dansknatur siger:

   Ja – regeringens nye værdikommission (som Kristendemokraterne (KD) fik igennem for at stemme ja til finansloven, og som jeg havde set frem til) er en skuffelse. Regeringen drillede KD ved at indsætte alt for mange teologer i kommissionen. De har dermed på forhånd behændigt givet kommissionen dødsstødet. Så grusom er politik!

   Nej – Danmark mangler en stor og stærk organisation, der kan gå konstruktivt ind i værdikampen om naturen. Den findes ikke! Danmarks største og vigtigste grønne organisation, Danmarks Naturfredningsforening, burde være det, og kan måske blive det en gang. Men DN har pt. spillet sig at banen og kan ikke vinde værdikampen, fordi foreningens politiske ledelse (reelt to-tre personer!) er mere styret af fastgroede 70’er synspunkter og had til landbrug og højrefløj end af kærlighed til naturen og landskabet. Det er ærgerligt, og til stor skade for Danmarks natur.

 12. Bo K.Stephensen siger:

  DN står i vadestedet, de ved ikke helt hvilken retning de skal tage. Men de må også tilbage til deres rødder, hvor naturfredningen stod høj på dagsordenen. Men en fredning, gør det ikke alene idag. Altså at satse på et landbrug som er 100 % økologisk er langt ude på marken. DN favner alt for bredt, de vil have en mening om alt imellem himmel og jord, det bliver for katagorisk. Jeg syntes ikke de står stærkt, når det gælder biodiversiteten og de forskellige naturtyper, her er det spredt fægtning. Haren og agerhøne er altså ikke noget som man bør satse på, de skal ikke være en del af værdikampen. Haren kan umærket godt trives i et intensivt landbrug, Agerhønen har en tvivlsom baggrund ligesom Fasanen. Grundvandet kan godt blive en del af værdikampen, men igen man bør være forsigtig.

 13. Bo K.Stephensen siger:

  Nu har miljøministeren valgt at trække sig fra denne naturkonference, da hun åbenbart føler sig “truet af trusler fra landmændene”. Det er jo ikke noget godt tegn, at hun vælger at trække sig tilbage, spørgsmålet er også, hvad hun kan bidrage med. Men hun er jo altså miljøets og naturens minister, selvom hun tit går i flyverskjul, hun blev også væk fra et møde i Nordjylland. Noget andet er fokuseringen på denne konference, jeg kan frygte, at traktordemonstrationen stjæler alt opmærksomheden. DK har brug for en ny naturpolitik og en ny regering, men nu har man fået en ny integrationsmininsteren, så det bliver heller ikke i denne omgang, at rød blok vinder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s