Dansk natur lige nu: Sultne svaner på rapsmarkerne

Svaner i begyndelsen af februar, da der stadig var en del at æde på rapsmarkerne ved Holsteinborg. (Foto: Michael Stoltze).

Det er ikke sjovt at være svane i slutningen af en hård vinter. Fedtreserverne er i bund, og ålegræsset på det lave vand er ædt eller utilgængeligt pga. isdække.

Derfor søger svaner i tusindtal føde på markerne. Især rapsmarker, der har næringsrige skud. Hvis det bliver mildt, vil planterne gro og redde en masse svaner fra sultedøden; men hvis det fortsætter med kulde og sne, vil mange svaner dø af sult.

Det er en tragedie for svanerne, men en del af naturens barske gang. Heldigvis er svanebestanden tusindtallig i vore dage, fordi svanerne er blevet fredet. Så de er kommet på fode siden 1925, hvor der kun var tre (3!) par ynglende svaner i Danmark!

Svanebestanden bliver reduceret i sådan en hård vinter, men vil fortsat være stor til sommer.

Nu er der næsten intet at finde på rapsmarkerne. (Foto: Michael Stoltze).

Svanerne er svage, og man kan komme helt tæt på de sultne fugle nu. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Dansk natur lige nu: Sultne svaner på rapsmarkerne

  1. Bo K.Stephensen siger:

    Det er en dødsynd at fodre svanerne, som Dyrenes beskyttelse gør, naturens orden skal udfolde sig i disse vintertider. Knopsvanerne som også for en del år siden er begyndt at afgræsse vintersæden og især rapsmarker har sværere ved at overleve en hård vinter end Sangsvanen. Denne er mere hyppig på rapsmarker, landmanden jamre sig og sætter fugleskræmsler op, de hjælper dog ikke. Skaden skulle heller ikke være så stor, men man må også tænke sig om, så man ikke har rapsmarker lige op ad fjorde og andet. Men der er hårdt brug for en regelmæssig udskiftning iblandt vores nationalfugle, nyt blod er altid at foretrække.

  2. Pia MUNCK siger:

    Det var dog et underligt svar at give, Bo K. Stephensen. Måske du skulle prøve at lægge dig ud på en kold vintermark, for langsomt at fryse ihjel selv. For som du selv siger : “der er hårdt brug for en regelmæssig udskiftning iblandt jordens mennesker, nyt blod er altid at foretrække !”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s