TV-anmeldelse: Bidt af naturen på DR1

Efter mange års forsømmelser har Danmark nu endelig fået et landsdækkede ugentligt TV-program om den danske natur.

Programmet Bidt af naturen sendes på DR1 TV torsdage kl 18.00-18.30. Det havde premiere den 3. marts. Der er planlagt 12 afsnit gennem foråret og 12 afsnit gennem efteråret. Forår og efterår er der altså dømt dansk natur og underholdning for hele familien i fjernsynet hver torsdag kl. 18.00.

Programmet er kommet til verden i det skjulte helt uden de reklamer og fanfarer, der ledsager tidens trend indenfor andre underholningsprogrammer som X-faktor, Hvem vil være millionær eller Vild med dans. Måske skyldes det, at TV famler sig frem og ikke rigtig tror på, at naturen har nogen underholdningsværdi.

Men skide være med det. Hatten af for, at DR TV nu forsøger sig, og om nogen tid skal Danmarks befolkning nok opdage, at udsendelsen findes. Efter premieren tror jeg nemlig, at der er dømt succes á la Bonderøven!

Som programvært har DR valgt den i bredere kredse hidtil ret ukendte biolog og “overnørd” Morten D.D. Hansen. Det er et godt valg! I snævre kredse (naturfreaks og P1-lyttere) er Morten DD nemlig allerede kendt og beundret for sin viden, vid og eminente fortællekunst.

I debutudsendelsen fortalte Morten DD om livet i og omkring sin barndoms bæk, Højen Bæk ved Vejle, der er et af Danmarks reneste og mest hurtigstrømmende vandløb. Med begejstring og gavmild fortælleglæde tog Morden DD os med ned i skovbundens muld og liv til bittesmå og giftige mos-skorpioner, hoppende springhaler og stinkende snegle-ådselsbiller. Og uden besvær fik vi forklaringen på, at regnormene elsker askens og ellens blade, der falder grønne til jorden i modsætning til egen, der først smider bladene, når de er tørre og tømt for alt, hvad der er værd at gumle i for en regnorm.

Og så gik vi naturligvis i vandet med Morten DD, der med støvlerne sparkede smådyr løs af bækkens sten og grus, mens han holdt en almindelig køkkensigte i strømmen bagved. Vupti  – så endte bækkens mylder af smådyr i sigten, og – vupti – op med dyrene i en hvid bakke med klart vand for at se nærmere på kræene. Jo – dér var den: Den sjældne, flade døgnfluelarve, der ser ud som om, den er blevet kørt over af en damptromle, og som klynger sit flade legeme og tallerkenlignende hoved til stenene i den stærke strøm. Lille – javel – men noget af et fabeldyr, som i hele Danmark kun findes her i Højen Bæk. Så nu kender vi den flade døgnflue, som nørden naturligvis også hilste på med dens latinske kaldenavn.

Men der var meget mere. Morten DD havde engageret en autoriseret el-fisker, som  satte strøm til bækken, så ørrederne blev lammet. Så flyder de op til overfladen, hvor de kan samles op én for én med net. Det blev hurtigt til en masse små, smukke fisk, der snart kom til sig selv igen. Og som var det kamæleoner, skiftede de til en lysere farve efter et kort ophold i den hvide bakke. Jeg vidste godt nok ikke, at ørreder kunne skifte kulør så hurtigt!

Morten DD sluttede sin første udsendelse af helt oppe ved en af kilderne til Højen Bæk. Her tog han en nævestor sten op fra kilden og fortalte, at de små, ovale “knopper” på stenen var huse bygget af en lille kildevårflue. De findes kun i det reneste kildevand. Så frem med drikkekruset – ahhh! Når man kender til naturen, ved man også, hvor vandet er godt at drikke.

Udsendelsen ramte en fin balance mellem det begejstrede, oplysende og underholdende. Det er super TV-formidling og underholdning for hele familien. Hvis de kommende udsendelser fortsætter i samme stil, bør Bidt af naturen hurtigt få et kæmpe seertal. Værten vil blive hele Danmarks Morten DD, og bedst af alt: Den danske natur i hele sin bredde vil begynde at få noget mere af den folkelige opmærksomhed, vi har savnet i så mange år.

Bravo! Jeg glæder mig allerede til næste udsendelse.

Debutudsendelsen kan ses her.

Du kan skrive kommentarer til udsendelsens vært her.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s