Hold da helt pindsvin!

Her har pindsvinet sovet godt hele vinteren. (Foto: Michael Stoltze).

Det var egentlig slet ikke meningen. Sidste sommer havde jeg slået med le og stakket noget hø, som jeg lod ligge til formuldning og senere brug i køkkenhaven.

Men nu har jeg opdaget, at stakkene er hullede som oste indeni, fordi pindsvinene har haft en langvarig tur i høet hele vinteren. Nu er de så småt begyndt at komme frem efter vinterdvalen. De afslører sig med ca. 10 cm brede huller i høstakkene og skinnende sorte lorte på græsset.

Pindsvinet er er herligt dyr, som man bare ikke kan undgå at blive begejstret for, når man møder det. Piggene beskytter det effektivt mod fjender – bare ikke lopper! De holder fest i hobetal mellen piggene. Intet er så godt, at det ikke er galt for noget: De stakkels pindsvin kan bare ikke loppe sig på ryggen uden at rive poterne eller snudeskaftet til blods. Øv!

Nå, men hermed er mit råd givet videre:  Vil du holde pindsvin i haven, kan du lave nogle høstakke og lade dem ligge vinteren over. Så skal du bare se!

Pindsvinene er vågnet og folrader en af høstakkene 8. marts 2014

Pindsvinene er vågnet og forlader en af høstakkene 8. marts 2014. (Foto: Michael Stoltze).

Pindsvinets pigge er sylespidse. Men efter “fakirprincippet” kan man forsigtigt holde et sammenrullet pindsvin i sin bare hånd. Når pindsvinet slapper af, afslører sine forpoter (der er gemt i bugens bløde pels) og kikker frem med sine sorte øjne, er det ikke til at stå for! (Efter lithografiet “Erina” af Paul Stoltze, 1954).

Og her er en del af udkommet af pindsvinenes tur i høet: En pindsvineunge, der gik tur i haven i august 2011. (Foto: Michael Stoltze).

Pindsvin. (Foto: Michael Stoltze).

Pindsvinelort. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Hold da helt pindsvin!

  1. Sussie Krapel siger:

    ja; og min svigerfar og hans hustru fodrer dem med kattepiller. De kommer helt op på terrassen for at spise, uanset der er katte ved samme madskål

  2. Anne Grete siger:

    Super. Man skal så huske at passe på, når man vender komposten! Kom til at forskrække en sidste år.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s