Både rød og blå blok svigter naturen

Vores folkevalgte politikere har gennemgående ingen forståelse for, hvad det vil sige at passe på natur og landskab – og da slet ikke partilederne, der hidtil ikke har markeret sig med et eneste ord om emnet. Hvor er Lars Løkke? Hvor er Lars Barfoed? Hvor er Pia Kjærsgaard? Hvor er Anders Samuelsen? Hvor er Helle Thorning-Schmidt? Hvor er Villy Søvndal? Hvor er Margrethe Vestager? Hvor er Per Ørum Jørgensen)? Hvor er Enhedslisten?

Ingen af partilederne ytrer sig om natur, selv om Danmark ifølge en FN-aftale fra 2010 har pligt til at bevare sine naturværdier, og ifølge en EU-aftale har pligt til at standse naturens tilbagegang senest i 2020.

Mange politikere tror, at naturbeskyttelse kan klares ved en ambitiøs miljø- og klimapolitik, og venstrefløjen tror, at naturens rigdomme kan reddes ved at tvangsøkologisere dansk landbrug. Det er det rene vås!

Vores naturværdier kræver god plads for at bestå. Og så må naturområder ikke bebygges, drænes, gødes, sprøjtes eller i det hele taget forurenes med miljøfremmede stoffer. Vi har en moralsk pligt til at give naturens og landskabets mangfoldighed videre til vore efterkommere. Det er grundlæggende samfundsværdier og en del af den bæredygtige udvikling, som også Danmark er forpligter til at følge efter internationale aftaler.

Vore politikere forstår gennemgående ikke, hvad naturbeskyttelse går ud på. Og i blå blok tror de fleste tilsyneladende, at naturbeskyttelse er en venstreorienteret gebet, der vil bombe samfundet tilbage til stenalderen. Den 16. april 2011 skrev tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard f.eks. harmdirrende (læs indlægget her), at SF vil forbyde gødskning og sprøjtning i § 3-områder. §-3 områder er Danmarks beskyttede naturarealer ifølge Damarks gældende naturbeskyttelseslov. Men loven forbyder ikke gødskning og sprøjtning.  Man må gerne dræne, gøde eller sprøjte vores beskyttede natur, hvis det har været hidtidig praksis, hedder det i loven. Men da man stort set ingen steder har registreret “hidtidig praksis” op til loven trådte i kraft (i 1992), er loven håbløs.

Tina Nedergaards bemærkning er altså helt ude i hampen. Selvfølgelig skal det ikke være tilladt at dræne, gøde og sprøjte i beskyttede naturområder!

Til gengæld er SF’s ide om at omlægge alt landbrug til økologi og lukke alle grise ud absurd. Det vil være en katastofe for både naturen, miljøet og landbruget. Økologisk landbrug er en glimrenede driftform. Men det er ikke en måde at beskytte natur på, og med de gældende regler for økologisk drift, er driftformen afhængig af gødning fra konventionel drift for at blive nogenlunde produktiv. Økologisk drift er derfor ikke bæredugtig landbrugsdrift i den form, vi kender det i dag. Det giver for ringe udbytte i forhold til, hvor mange munde, vi skal mætte.

Konklusionen er, at hverken blå eller rød blok har en ordentlig naturpolitik. Der er i den grad brug for en visionær natur- og landbrugspolitik, der skaber plads til naturen og bæredygtighed i dansk landbrug. Læs mere i oplægget her.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Bæredygtigt Landbrug, Biodiversitet, Dansk natur, Landbrugspolitik, Naturbeskyttelse, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Både rød og blå blok svigter naturen

 1. john jørgensen siger:

  Desværre tror jeg du har ret vedr partierne.
  Selvom a-kraften nu viser hvor farlig den er, selv i Japan, og selvom indlandsisen blir tyndere og tyndere, så fortsætter flertallet af danskere, og ude omkring i verden, med at håbe at vi bare lige skal have solceller på taget og øko-mad på bordet, så er vi reddet.

  Mon ikke vi må indse at der skal helt andre boller på suppen.
  Concita, tænketanken, har udgivet en rapport om danskernes drivhusgasser.
  Det er hele vores kultur der truer naturen. Den natur som er nødvendig for menneskets overlevelse.
  Forfatteren Ole Jensen kalder vor kultur “krænkerkulturen” fordi vi, af ren dovenskab og begærlighed, udrydder den ene art efter den anden.

  Heldigvis er det ret overskueligt, og gir en suveræn livskvalitet at tage fingeren ud og gå i gang selv.
  Den mindste lille plet jord, selv på altanen, kan nemt og hurtigt omdannes til leve- og skjulested for småkravl, sommerfugle og “ukrudt”.
  En lille kvasbunke med groft grønsagsaffald, småkviste, hækafklip, lidt jord og andet organisk vil lynhurtigt begynde at myldre af liv.
  Og enhver have-, park-, og landbruger kan gøre det samme i lidt større skala.
  Vi skal ikke vente på politikerne. Vi kan selv.

 2. Allan Hansen siger:

  DN har spurgt parierne om noget af det:
  http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=25242&Purge=True
  Det er dog mest intetsigende svar fra de fleste partier. DF og Liberal alliance nok som de værste set med naturens øjne

 3. Bo K.Stephensen siger:

  Prøv at læse artiklen på Landbrugsavisens hjemmeside om miljøministeren som udsår “naturstriber” på et økologisk brug med de dejlige danske arter såsom Blodkløver og Honningurt( denne tiltrækker overhovedet ikke nogen som helst). Man skal overhovedet ikke udså planter, det er faunaforurening eller man laver en forfalskning af naturen, men det er blevet en trend som man enda får tilskud til. I byerne går folk også rundt og smider frø til højre og venstre. Der står enda at disse naturstriber skulle hjælpe truede arter. Få nu set på råstofgravene her kommer der flere truede arter, men råstoflovgivningen og den frivillige kontrol af habitatarter i disse er ganske håbløst.

 4. dansknatur siger:

  Enig – det er totalt gak – selv om honningurt tiltrækker masser af honningbier. Det
  har intet med naturbeskyttelse at gøre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s