Dansk natur lige nu: Skøjteløb på havedammen

Skøjteløber. (Foto: Michael Stoltze).

Hvis man har have, kan jeg stærkt anbefale at anlægge en lille havedam med åkander og andre vandplanter – men helst uden fisk. Den behøver ikke at være mere end 4-5 kvadratmeter og 20-30 centimeter dyb.

Når dammen er anlagt, myldrer frøer, salamandre, guldsmede, vandkalve og mange andre dyr til. For børn og voksne er en af de største glæder i haven at følge udviklingen i havedammens dyreliv gennem året. Min yngste søn  og hans venner bruger timer dér med fiskenet og syltetøjsglas. Og jeg bruger mange timer med kameraet.

Nu er vinterens is afløst af blankt vand og åkander på vej. De kønne grønne frøer har indtaget deres domæne og plumper i vandet fra solsiden, når man nærmer sig dammen.

Guldsmedene er endnu ikke på vingerne; men på vandoverfladen er der et mylder af skabninger, der kan gå på vandet!

Det er først og fremmest skøjteløbere, der springer raskt omkring, som om vandhinden var et gulv for badutspringere. Skøjteløberens to bageste par lemmer er meget stærke, og danner i hvile et perfekt kors af fire lige lange ben. Derfor er skøjteløberen altid parat til at springe afsted. De forreste ben er korte og velegnede til at fastholde de små forulykkede insekter, som skøjteløberen lever af. Den “rydder op” på vandoverfladen ved at finde og udsuge småinsekterne for næring med sin tynde snabel. Skøjteløberen er nemlig en næbmund (i slægt med tæger, cikader og bladlus), og alle næbmunde har stive, stikkende snabler.

Sammen med skøjteløberen lever en anden lille næbmund. Det er den fine skrædder. Den lille “skøjteprinsesse” med det aparte “fedtmulehoved” spadserer elegant omkring på vandoverfladen på sine hårtynde ben. Af og til skøjter den rundt og lader sig føre hid og did af små vindpust. Skrædderen lever også af forulykkede smådyr på vandhinden, men har specialiseret sig i at æde endnu mindre dyr end skøjteløberen. Så skøjteløberne og skrædderne har fordelt vandoverfladens spisekammer mellem sig.

Skrædder. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Dansk natur lige nu: Skøjteløb på havedammen

 1. john jørgensen siger:

  Citat: “Den behøver ikke at være mere end 4-5 kvadratmeter og 20-30 centimeter dyb.”

  Min have dam er en halv palletank, (1×1 meter og en halv meter dyb).
  For at den ikke skal være farlig for børnene, har jeg lagt fundablokke fra byggemarkedet i bunden, og fyldt helt op med havesten.
  Allerede efter en måned var der frøer og tudser plus alverdens småkravl, fugle og bier, i og ved dammen.
  Et af de gode tips jeg fik var at hente en spand vand med dafnier og andet i.
  De holder vandet fint klart. Jeg har kun brugt regnvand i den.
  Fuldstændigt herligt med liv i haven!

 2. Allan Hansen siger:

  En havedam uden fisk er en ny verden med masser af liv og et “must” for alle naturelskere med en have. En lille dam er udemærket – en stor er endnu bedre. En dam uden fisk har bedst af så meget sol som muligt – det giver de bedste betingelser for smådyr og åkander. Vi har en 30 kvadratmeter dam op til en meter dyb – ialt ca 10 kubikmeter vand. Det vrimler med tøstige fugle, guldsmede og frøer. Pindsvinet slår sig også gerne ned i en have med en dam, og pindsvinene sørger for at dræbersneglene bliver holdt nede.

  Tak Michael for at sætte lidt fokus på havedamme.

  • dansknatur siger:

   Nemlig! – og tak i lige måde, Allan. En lidt større havedam er naturligvis det bedste, men mange har ikke plads, og en del er nervøse for uheld med små børn. Hvis man fylder godt op med rullesten, kan man sikre, at vandybden bliver så lav, at dammen er ufarlig. Samtidig give stenene masser af gemmesteder for salamandre, frøer og andre skabninger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s