Dansk natur lige nu: Hægen dufter i hegn og krat


Hægen dufter og blomstrer overdådigt. (Foto: Michael Stoltze).

Alle kender de blomstrende kirsebærtræer, og de fleste kender også mirabel og slåen, der blomstrer snehvidt i landskabet om foråret.

Men lige nu blomstrer et andet mellemstort træ i hegn, krat og skov i store dele Danmark. Det er den duftende hæg, der kan blive et op til omkring 10 meter højt træ.

Hægen formerer sig let som ingenting med rodskud, især på fugtig jordbund. Sådanne steder kan man uden besvær hive små rodskud op og plante dem ind i god muld i sin have. Så får man på forbavsende kort tid store, blomstrende træer.

Skovbryn med blomstrende hæg. (Foto: Michael Stoltze).

Hægen er i slægt med kirsebær, slåen, blomme og mirabel, og hægens små, sorte frugter kan spises, hvis man vil. De er dog noget bedske og ikke så søde som kirsebær.

Hæg er naturligt hjemmehørende i Danmark, hvor den indvandrede kort efter sidste istid for mindst 10.000 år siden. Den tåler kolde vintre og findes i Skandinavien helt op til Ishavet.

I sandede områder vokser mange steder en anden art af hæg, der stammer fra Nordamerika. Det er glansbladet hæg, som er blevet et besværligt ukrudt på mange jyske heder, hvor man prøver at bekæmpe den.

I haven bliver hægen høj og flot på ganske få år. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

8 svar til Dansk natur lige nu: Hægen dufter i hegn og krat

 1. Bent Nielsen siger:

  Hej Michael
  Endnu en gang har du fundet et flot eksempel på en af vore mange forårsbebudere.
  Men når jeg kigger ud på gårdspladsen ser jeg en forårsbebuder, som vist nok aldrig bliver omtalt. En spændende meget, meget gammel planteart. Ok den gør heller ikke meget væsen af sig, men ikke desto mindre synes jeg den er spændende. Den jeg tænker på er padderokken (agerpadderokken i dette tilfælde). Den burde vel i grunden trækkes lidt frem i lyset?
  mvh

  • dansknatur siger:

   Tak, Allan. Du har ret – den er interessant, og den må jeg også lave en historie om engang. Det sker bare så meget lige nu, at timerne og dagene ikke forslår. Det er umuligt at skrive om mere end en lille brøkdel.

 2. dansknatur siger:

  Min bror Martin, der bor i Sverige, har sendt følgende kommentar:

  Kender du det svenske udtryk “mellan hägg och syren”?
  Det par uger i maj hvor naturen grønnes for alvor, og når man bruger det mener man at netop den årstid er den aller bedste.

  Vandrehistorien siger, at det er opfundet af en skomager, der lukkede butikken og satte et skilt i vinduet “Stängt mellan hägg och syren”. Det burde vi andre også gøre.

  “Mellem hæg og syren”

  Hvor smukt! Tak – og hatten af for vort svenske broderfolk!

 3. Bo K.Stephensen siger:

  Hægen er også god, når det gælder diverse arter af svirrefluer og de ganske irriterende hårmyg. Så skulle der også leve en art snudebille på denne. Men de blomstre i en kort tid, det samme gør sig gældende med pilearterne. Der er hvis også fundet en art masketæge på denne, men det er gamle fund. Så hægen giver lidt fra sig også en duft.

 4. Dan Mølholm siger:

  Og så er der jo Vinjes fantastiske digt om våren, der starter sådan her:
  Endnu en gang fik jeg vintren at se
  for våren at vige;
  Hægen at lyse med blomster som sne
  fra løvet, det rige.

 5. Dvs., jo, den kender jeg da – det er jo “Våren”, som Grieg har sat i musik: http://www.youtube.com/watch?v=9v3d2t6exWM

 6. Dan Mølholm siger:

  Hej Michael!

  Denne gang er det mig, der takker – dejlig udgave.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s