EU-strategi om natur giver Ellemann forklaringsproblem

Miljøminister Karen Ellemann har gennem snart et år sagt, at bevaring af naturens biologiske mangfoldighed – biodiversiteten – var den vigtigste sag overhovedet på hendes bord. Og at regeringen ville fremsætte en plan for bevaring af Danmarks biodiversitet inden sommeren 2011.
Mandag den 2. maj udsatte Ellemann imidlertid arbejdet til efteråret. Begrundelsen var, at EU’s overordnede strategi endnu ikke var på plads. Så i stedet udsendte hun et resumé af regeringens kendte naturpolitik ledsaget af en opfordring til en folkelig debat hen over sommeren 2011 (læs mere her).
Men allerede tirsdag den 3. maj (dagen efter Ellemanns udsættelse) kom  EU’s strategi!
Det virker ærlig talt påfaldende. Ellemann vidste naturligvis godt, at EU’s strategi kom dagen efter. Dermed falder ministerens væsentligste grund for at udsætte arbejdet med den danske biodiversitetsstrategi til jorden.
EU’s strategi, der kan læses her, indeholder seks overordnede rammer for, hvordan EUs lande skal gennemføre arbejdet med at bevare naturens biologiske mangfoldighed:
1: fuldstændigt at gennemføre gældende naturbeskyttelseslovgivning og netværket af naturreservater for at sikre gennemgribende forbedringer af de forskellige naturtypers og arters bevaringsstatus
2: at forbedre og genetablere økosystemer og økosystemfunktioner i det omfang, det er muligt,navnlig ved øget anvendelse af grøn infrastruktur
3: at sørge for et bæredygtigt landbrug og skovbrug
4: at beskytte EU’s fiskebestande
5:  at bekæmpe invasive arter, der i stigende grad er med til at forårsage tab af biodiversitet i EU
6: at øge EU’s bidrag til en samordnet global aktion for at afværge tab af biodiversitet.
Med disse rammer på plads, er der ingen undskyldning for, at Danmark udsætter arbejdet. Sagen efterlader Ellemann med et forklaringsproblem.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Biodiversitet, Dansk natur, Karen Ellemann, Miljøministeriet, natur, Naturbeskyttelse, Naturpolitik og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s