Efter 2020-forlig: Grøn valgkamp, tak!

2020-planen om nogle af grundvilkårene i dansk økonomi ser nu endelig ud til at lande efter usædvanlige og dramatiske forhandlinger.

Hvad så? Hvad bliver temaerne i den kommende valgkamp?

Der er ingen tvivl om, at Danmarks økonomi bliver hovedoverskriften. Men valg handler altid bredt om fremtiden. Hvad er det for en fremtid, vi ønsker? Hvordan ønsker vi, Danmark skal udvikle sig?

Spørger man danskerne om det grønne, er svaret meget entydigt: Alle ønsker, at vi passer godt på naturen. Landbruget, der forvalter 3/4 af Danmarks landareal, har også (på papiret) flotte ambitioner for naturen og landskabet i Danmark. Og flere af de politiske partier er begyndt at røre på sig med naturpolitiske udspil.

Men der findes ingen samlet, national plan for, hvor vi skal hen med Danmarks natur og landskab. Regeringen vil have den danske befolkning til at debattere det, men har for 117. gang udskudt sit eget bud på en plan til efteråret. Den udsættelse kan vise sig at blive fatal for regeringen,  der siden den kom til magten i 2001 netop har været kritiseret for at have alt for lave grønne ambitioner. Anders Fogh Rasmussens afskedssalut i dansk politik var netop en erkendelse af, at nedprioriteringen på det grønne område var regeringens største fejltagelse. Derfor opfordrede han til nytænkning og til ikke mindre end en “grøn revolution” i dansk politik.

Den opfordring er ikke blevet hørt, og det er skidt for Danmarks fremtid. Derfor vil blå blok gøre klogt i at spille ind med et solidt grønt oplæg nu (læs mere her).

I den kommende valgkamp er der brug for, at borgerlige kræfter – ikke mindst Det Konservative Folkeparti – bringer det grønne og naturpolitiske område i spil som en aktiv del af at sikre en sund økonomi og en god fremtid for Danmark.

Grøn valgkamp, tak!

Det er sund fornuft.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Miljøpolitik, natur, Naturpolitik, Politik og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Efter 2020-forlig: Grøn valgkamp, tak!

 1. Bo K.Stephensen siger:

  Anders Fogh tænkte nok ikke lige på den danske natur, da han ville lave en grøn revolution. Det var jo en grøn vækstplan med miljøteknologi og arbejdspladser, der var i højsædet. Jeg hørte og læste altså intet om naturen i hans tale og indlæg. Det er jo automat svar man får hvis man spørge danskerne om naturen. Ønsker i en bedre natur ?, ja det gør man sørme. Ønsker i rent grundvand ?. Ja, minsandten endnu engang. Det er jo ledende spørgsmål, så svarene er kendt på forhånd. Jeg kan altså ikke se, at landbruget har nedskrevet nogle flotte ambitioner på naturens vejne, de skriver mest om klima og energiudfordringen. Faktisk kan jeg slet ikke finde nogen plan om fremtidens natur fra landbrugets side.

 2. Bo K.Stephensen siger:

  Det vil sikkert også ende i en grøn klima og energivalgkamp. Hvorfor fik man ikke en debat om biodiversiteten før 2010 målene, nu får man en stærkt forsinket sag om et folk som skal tage stilling til det åh så fremartede ord som biodiversitet. Et fremmedord til en befolkning som er fremmedgjorte, når det gælder naturforståelsen og indsigten i naturtyper og lignende. Det er noget som vil ligge gaderne øde, folk vil storme til tasterne og skrive bevingede ord om sommerfugle og ødebiller.

 3. Bo K.Stephensen siger:

  Syltning af forskellige arter af pære og blommer og lidt hybenroser, dem der er invasive er nok det som kommer ud af denne folkesag. Vi kender altså løsningerne, der findes også en del viden om arterne kom nu ud i felten. Det nytter ikke at regulere i forskellige love, hvis man ikke efterfølgende vil kontrollere tingenes tilstand. Regulativer som ser fine ud på papiret, men i praktisk ikke bliver benyttet i særlig stort omfang. De enkelte love skal samkøres og udføres af få myndigheder og der skal være tidsmæssige rammer for de enkelte resortområder.

 4. Poul Evald Hansen siger:

  Chancen kommer vel når folk – ret forudseeligt – bliver trætte af at snakke om økonomisk genopretning, 2020-planer o.s.v. – vel i erkendelsen af, at det er begrænset, hvad vi kan gøre selv.

  Folk vil forhåbentlig kunne forstå, når vi anfægter rimeligheden af, at Danmark er Europas mest opdyrkede land og med den mest uharmoniske – d.v.s. ikke-bæredygtige – landbrugsproduktion i Europa .

  Det er også op til os at anfægtet påberåbelsen af produktivitetsøgelse som løsning på alle problemer.

  Vi får se!

  Men vi skal i alt fald ud slås!

  Hvis vi ikke kommer det, bliver det relativt endnu værre fremover.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s