Dansk natur lige nu: Hyldedrik, hyldeblomst og æblerose

Æblerose og hyld blomstrer på samme tid omkring Sankt Hans. (Foto: Michael Stoltze).

Nu blomstrer hyld og vildroser i hegn og krat. Det er de sidste blomstrende buske i landskabet, og normalt står de i først i fuldt flor omkring Sankt Hans. I år er de tidligere i gang på grund af det varme forår.

Hylden lyser op og dufter i hegn og krat. Det er tid til at fremstille hyldedrik. (Foto: Michael Stoltze).

Hylden lyser op og dufter i hegn og krat. Det er tid til at fremstille hyldedrik. (Foto: Michael Stoltze).

Der er mange arter af vildroser, som er ret svære at kende fra hinanden. De har alle smukke, enkle blomster med fem kronblade og et mylder af fine støvbærere. Men æblerosen kan kendes på, at bladene på undersiden har fine rødbrune kirtelhår, som afgiver en kraftig æbleduft, når man nulrer bladene mellem fingrene.

Æblerosens blade har rødbrune kirtelhår på undersiden og dufter kraftigt af æbler, når man nulrer dem. (Foto: Michael Stoltze).

Hylden lyser op med sine store, duftende, cremehvide blomsterskærme overalt i landskabet. Hyldetræerne holder af at gro, hvor der er rigeligt med næring i jorden, og derfor dukker den tit op i haver, der er godt gødet. Den kan ligefrem være et slags ukrudt. I granhegn i områder med store marker og svinefarme er der tit masser af hyld under granerne. Det skyldes, at nåletræerne “fejer” kvælstofnæring ud af den ammoniakforurenede luft.

I sangen Danmark nu blunder den lyse nat fra 1914 skriver Thøger Larsen at hyldene dufter i stuen ind.  Det gør de netop, for de dufter fint, når man sover for åbent vindue på landet omkring Sankt Hans.  Men hvis man tager skærmene ind i en vase, bliver duften intens og ubehagelig som om katten havde sat sig i et hjørne.

Den gode hyldeduft kan imidlertid  omsættes til den populære hyldedrik, der er uhyre let at fremstille. Man skal bruge:  

20 pæne og nyudsprungne skærme hyldeblomster 
1 stor økologisk citron i skiver
1 kg sukker 
20 gram vinsyre 
1 liter kogende vand

Ryst først skærmene godt ude, så eventuelle smådyr falder af, og tjek også, at der ikke er bladlus på skærmene (men skyl dem ikke, for så fjerner man noget af smagen).

Kom derefter skærme, sukker, citronskiver og citronsyre i en krukke, hæld det kogende vand over, rør rundt med en ske, til sukkeret er opløst, og tilsæt evt. en kapselfuld atamon for at undgå mug i hyldedrikken.

Derefter dækkes krukken med et låg og og stilles køligt i tre dage. Så skal saften sies – og hyldeblomstkoncentratet er klar til at blive brugt og kan gemmes på flasker. Det skal fortyndes 4-8 gange efter smag og behag.

Hyldene dufter i stuen ind… (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Dansk natur lige nu: Hyldedrik, hyldeblomst og æblerose

 1. Mette Hansen siger:

  Tusind tak for inspirationen, din blog er altid et besøg værd!

  Michael: Nu har jeg læst mange opskrifter på hyldeblomstsaft, og hver gang stillet mig selv et spørgsmål – jeg stiller lige dig det i stedet, hvis nu du kender svaret!

  Det ser ud til at være fælles for alle de opskrifter jeg finder, at de undgår kogning. Hvis man nu hverken er fan af Dr. Oetker eller af mug, kan man så ikke evt. give udtrækket et opkog før det hældes på flasker? Eller ødelægger det smagen?

  (Jeg kan slf. bare forsøge mig frem!)

 2. Tak, Mette. Prøv dig frem! Jeg har prøvet at koge udtrækket op og komme det på flasker uden konserveringsmiddel. Det kan man sagtens, og man undgår mug. Men jeg synes, at aromaen blev noget svækket. Hvis man bare varmer koncentratet op under låg til kogepunktet, og ikke lader det bulderkoge, tror jeg nu metoden er glimrende. Pga. sukkerindholdet bliver temperaturen pænt over 100 grader, så svampesporerne har ingen chancer.

 3. Pingback: Dansk natur lige nu: “Juleroser” | Dansknatur's Blog

 4. Mette Brammer siger:

  Hej Michal (og Mette).
  Drikken kan holde sig i flere år, hvis i fryser det ned evt. i mindre beholdere.
  Husk også Hyldepandekager. ”det er hyldeblomster, man dypper i pandekagedejg og så ned i frituregryden. Måske kan man stege dem på stegepanden i stedet. Det prøver jeg næste gang.
  God fornøjelse med Hylden.
  Mvh .
  Mette

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s