Dansk natur lige nu: Regn og mulebløde skovhindbær

Skovhindbær. Bærrene kommer på sidste års skud. De dør efter frugtsætningen, men de nye skud, der vil blomstre og bære frugt næste år, er allerede vokset op. (Foto: Michael Stoltze).

I større skovrydninger og -lysninger er det så godt som sikkert, at der efter to-tre år dukker tætte krat af vilde skovhindbærbuske op.

Ofte tørrer de små hindbær ind, så de ikke er værd at samle og spise. Men i regnfulde somre svulmer de op og bliver hængende i lang tid som delikate og saftspændte bær.

Fine, aromatisk skovhindbær. (Foto: Michael Stoltze).

I år har det været regnrigt, så lige nu er der masser af mulebløde skovhindbær i de danske skove. I de offentlige skove må man gå overalt. Og her er det en smal sag for en familie at samle en en stor skål skovhindbær. På gode steder kan en familie med et par halvstore børn let samle et kilo på et kvarters tid.

Spis dem friske, som de er, eller med med fløde og sukker. Og så kan man naturligvis bruge dem til

skovhindbærsyltetøj:

1 kg hindbær
600 g sukker

eller (hvis man har blåbær) klassikeren dronningesyltetøj:

1 kg hindbær
1/2 kg blåbær
1 kg sukker

Koges i ca. 5 minutter og kommes kogende på skoldhede glas.

Velbekomme! (Foto: Michael Stoltze).

Advertisements

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s