Farvel til blokpolitik og goddag til grøn politik

Margrethe Vestager valgte at pege på Helle Thorning-Schmidt som kommende statsminister. Til gængæld sidder de Radikale nu med den afgørende indflydelse i dansk politik. (Foto: DR TV2)

Danskerne har stemt, og valgresultatet fortæller med tydelige signaler, at vores folkestyre er sundt og velfungerende.

Jeg har ikke før oplevet befolkningen så engageret i dansk politik. Den høje stemmeprocent er ét udtryk for det. Et andet udtryk er, at R blev næsten fordoblet og S og SF fik en påfaldende sløj tilslutning. Det viser dels, at befolkningen som helhed ønskede at slippe af med den blå blokpolitik med Pia Kjærsgaard som rorgænger, dels, at befolkningen som helhed ikke føler sig overbevist om Helle Thorning-Schmidts egnethed som statsminister.

Rød blok har kun flertal, hvis de Radikale regnes med. Men de Radikale er ikke røde. De er violette og har med et kanonvalg indtaget den centrale rolle som brobygger i dansk politik.

Det kan godt være, at Margrethe Vestager ikke bliver statsminister. Til gengæld sidder hun nu med magten i sine hænder. Der hviler et kæmpestort ansvar på de Radikales skuldre. Det bliver en krævende udfordring. Men det er befriende, at den danske befolkning har stemt blokpolitikken ud i kulden.

For natur- og miljøpolitikken kan valgresultatet kun betyde bedre tider. Også på dette felt kan de Radikale få stor indflydelse. S, SF og Ø har en ambitiøs miljøpolitik, men partierne er centralistiske og rykker meget i retning mere bureaukrati, regler og tvang, som ikke gavner demokrati og erhvervsliv. Derfor er det godt, at de tre partier ikke har et samlet flertal, og at de Radikale kan holde dem i ørerne, bygge bro til partierne til højre og sige fra, hvis S, SF og Ø kører for langt ud ad tangenten, så vi får en sund, grøn politik.

Det bliver mildets talt udfordrende for R, og det vil også kræve stor smidighed og dygtighed fra Helle Thorning-Schmidt, som skal lære opnå resultater med skiftende flertal i en regering, der ikke har en stabil blok. Dansk politik bliver noget helt nyt fra nu af.

Men det står fast, at Margrethe Vestager vandt magten og blev valgets dronning. Valget blev et farvel til blokpolitik og et goddag til grøn politik.

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler for blandt andre Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Folketingsvalg 2011, Helle Thorning-Schmidt, Lars Løkke Rasmussen, Miljøpolitik, Naturpolitik, Politik og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Farvel til blokpolitik og goddag til grøn politik

  1. Bo K.Stephensen siger:

    Lad os da endelig få en radikal miljøminister, det er også mit parti. Der var jo engang Lone Dybkjær. Desværre har deres natur og miljøpolitik ligget noget i dvale de senere år, de har ikke haft en markant miljøordføre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s