Grønt regeringsgrundlag med indbyggede farer

Det nye regeringsgrundlag er grønt, grønt, grønt.

Paradoksalt nok ser det ud til, at Anders Fogh Rasmussens sidste politiske drømme om grøn revolution nu bliver ført ud i virkeligheden. Ikke af VK, som ikke kendte deres besøgelsestid, men af R-S-SF med støtte fra Ø (og sikkert også K).

Det grønne træder frem mange steder i regeringsgrundlaget, og der indgår et samlet afsnit om miljø på ikke mindre end otte af regeringsgrundlagets 70 tekstsider.

Klima, energi og trafik fylder meget. Naturen fylder kun 2/3 side. Her står (hele teksten):

“NATUREN – GRØN VELFÆRD FOR ALLE 

Sikring og udvikling af en varieret og mangfoldig natur, der er tilgængelig og til glæde for alle i både hverdag og ferier, er og bør være en central del af Danmarks værdi- og velfærdspolitik.

Alene af den grund vil regeringen give en ambitiøs naturpolitik høj prioritet.

Arter som agerhøne og hare der er tidligere var karakteristiske for det danske agerland er i dag på listen over udsatte arter. Storken kan ikke finde tilstrækkelig med føde til at yngle i Danmark. Det er håndgribelige tegn på at den intensive landbrugspraksis fylder alt for meget i det danske landskab. 

Undersøgelser viser, at Danmarks natur generelt mangler plads og er for lidt sammenhængende. Der er brug for at  gøre naturen og den biologiske mangfoldighed mere robust over for blandt andet klimaændringer. Det vil samtidig gøre naturen mere attraktiv for friluftsliv, turisme og daglig rekreation. 

På trods af enkelte positive tendenser udvikler Danmarks natur sig samlet set desværre klart negativt.

Regeringen vil derfor fremlægge en Naturplan Danmark, der vil have til hensigt:

• at sikre, at naturens mangfoldighed, variation og skønhed bevares og udvikles på en måde, der er bæredygtig og til gavn for velfærden og menneskers trivsel i Danmark,

• at der skabes mere natur og etableres mere skov – også bynært

• at sikre Danmark som et varieret, spændende og attraktivt land med en rig natur med sammenhængende naturområder og et rent miljø, også til havs

• at medvirke til at gøre Danmarks natur mere robust over for følgerne af de klimaændringer, der synes uundgåelige,  

• at bidrage til at reducere Danmarks klimaforurening og 

•  som tager udgangspunkt i EU og FN beslutninger og love om havmiljø, vandmiljø, naturbeskyttelse og biodiversitet. 

Regeringen vil udnytte mulighederne for at bruge en del af landbrugsstøtten fra EU til naturformål, herunder også økologi.”

Her er bestemt gode takter. Men det er meget lidt konkret, og regeringen lider tilsyneladende at den vildfarelse, at omlægning til økologi vil redde Danmarks natur (sådan som bl.a. Danmark Naturfredningsforenings præsident har argumenteret for). Økologisk produktion redder imidlertid på ingen måde dansk natur – og behøver i øvrigt ikke støtte.  Økologisk drift skal nok vokse frem af sig selv som en væsentlig del af udviklingen hen mod et generelt bæredygtigt, sundt og varieret landbrug.

Til gengæld er det glædeligt, at regeringen vil realisere Naturplan Danmark – et visionært udspil, der oprindeligt er fremlagt af SF, og som også har de Konservatives bevågenhed nu. Og det er glædeligt, at den bebudede landbrugskommission ikke bare bliver en landbrugskommission, men en natur- og landbrugskommission. De to ting hænger nemlig sammen!

Alt i alt et meget grønt regeringsgrundlag, som kan blive et stort plus for Danmarks natur, biodiversitet og landskab. Men der er altså indbyggede farer. God natur kræver betydelige og målrettede investeringer i naturpleje og opkøb af arealer – herunder ikke kun lavbundsarealer, men også højtliggende arealer, der tit er dyre. Denne uhyre vigtige målrettede indsats er ikke garanteret med regeringsgrundlaget. Regeringen risikerer at spilde en masse penge på støtte til økologi og gennemføre en for uambitiøs omlægning af landbrugsstøtten. Derfor er det vigtigt, at regeringen lytter til landets fremmeste eksperter i naturbeskyttelse, når de nye planer skal føres ud i livet.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Miljøpolitik, natur, Naturbeskyttelse, Naturpolitik, Politik og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

11 svar til Grønt regeringsgrundlag med indbyggede farer

 1. Martin Stoltze siger:

  Der er altid farer der lurer, men:
  Vi taler om et regeringsgrundlag, ikke om en manual for de nye kompetente ministre, som selv vil vide at forvandle de gode ord til handling. Det kommer bl.a. til at ske ved hjælp af den naturplan, som er nu indskrevet i regeringsgrundlaget. Her bliver spørgsmålet om arealer og metoder bestemt aktuelt.

  De 70 sider er blevet til efter intensive forhandling i en situation, hvor landet står med mange store udfordringer. Afsnittet om natur er relativt kort, men det sætter fingeren på nøglebegreberne, og det er milevidt fra noget vi har set fra den afgående regering. Biodiversitet, sammenhængende naturområder, bynære skove, omlægning af landsbrugsstøtten, havmiljø, skønhed og agerhøns og mad til storken. Mit hjerte, hvad vil du mere?

  Så kan det godt være, at der er en risiko for, at klimaspørgsmålet overskygger den basale naturforvaltning, eller at nogen tror, at økologisk landbrug i sig selv er saliggørende. Det kommer du sikkert til at slås med under alle omstændigheder – og ikke på grund regeringsgrundlaget. Naturen er nævnt flottere og klarere end nogen sinde, og du har masser at holde den nye regering fast på hvis det bliver nødvendigt.

  • Jamen jeg vil bare videre. Regeringsgrundlaget er godt nok. Det er et klart signal om en ny og langt grønnere retning. Det længe efterlyste vendepunkt for naturen er rykket meget nærmere nu, men det kommer ikke af sig selv. Det var mit ærinde at påpege, og jeg vil naturligvis forholde mig til de kommende udspil, og (i det omfang, det bliver nødvendigt), fra sag til sag komme med ideer og slås for, at udspillene bliver til gavn for naturens og landskabets mangfoldighed. Og jeg er optimistisk – nu er det er hvert fald lydhørhed og muligheder,

 2. Per siger:

  Nu er der så kun tilbage at håbe, at de fine ord rykker noget ude i den virkelige verden 😉

 3. Mon ikke? Den nye violet-røde regering er rimelig midt- og kompromissøgende. Og de er i hvert fald kommet godt fra start! Det lover for gode resultater i den virkelige verden, selv om der naturligvis også vil opstå problemer pga. den brede partipolitiske konstellation (R+S+SF+Ø).

 4. Bo K.Stephensen siger:

  Naturplan Danmark må så være målet frem til 2020 planen for biodiversiteten. Men det hele kan drukne i klima og energitiltag, som vil overskygge naturtiltagene. Men politikerne har generelt svært ved at skille natur og miljø ad, de begreber bliver kogt sammen til en grå masse. Så er der finanseringen af denne plan, den er jo langt fra på plads. LogF går imod at tage fra landbrugsstøtten, det gør de lokale landboforeninger også. Men hvad mener den enkelte landmand om dette forslag ?. Alene på Fyn er der jo brug for nogle milliarder for at få den særdeles skrantende biodiversitetet på fode igen. Hvis det skal opnås igennem frivillige og ikke bindende lovgivende tiltag, så kommer man ingen vejne. Jeg kender selv i tonsvis af områder, som kræver en ekstraordinær plejeindsats, men det sker bare ikke. Man må jo heller ikke glemme tørbundsnaturen. Faktisk mener et flertal af landmænd, at naturen har det ganske fint, så hvorfor skal de så ofre penge på noget som er i balance ?. Så det bliver en meget svær nød at knække, man brækker nok alle tænderne undervejs.

  • Tak for kommentar. Jeg er særdeles opmærksom på disse forhold.

   I første omgang glæder det mig meget, at Naturplan Danmark overhovedet er skevet ind i regeringsgrundlaget. Det er et kæmpestort første skridt i den rigtige retning. Men der skal kæmpes for, at planens grundlæggende ideer ikke bliver udvandet. Og det vil jeg naturligvis gøre. Jeg er glad for, at fødevareministeren og miljøministeren går i samarbejde om at realisere Naturplan Danmark. Jeg prøvede i sin tid med naturkonferencen 2008 Mod en ny dagsorden for Danmarks natur (se pressemeddelelse fra Københavns Universitet her: http://www.life.ku.dk/Nyheder/2008/934_invester_i_naturen.aspx) at smede Eva Kjer Hansen og Troels Lund Poulsen sammen om et lignende projekt; men de bed trods løfterne om at investere i naturen ikke på krogen. De havde kun det 100 % Axelborg-styrede projekt “Grøn Vækst” i hovedet. Det skæve projekt er som bekendt kuldsejlet nu, hvilket jeg kun gæder tørre tårer over.

   Det bliver svært, ja, men vi er mange, der har stærke tænder.

 5. kjeld hansen siger:

  Bondefup med Gallup-tal | Åbenhedstinget
  http://www.aabenhedstinget.dk

  Kære Michael, – så er der nyt om dine bæredygtige forbundsfæller i Blæredygtigt Landbrug. Med den slags venner behøver du vist ingen fjender…

  Venlig hilsen
  Kjeld Hansen

  • Kære Kjeld.

   Nyt? Intet interesserer mig mindre end mudderkastningen mellem BL og dig. Brug dog dine talenter på noget bedre…

   Venlig hilsen
   Michael

   • kjeld hansen siger:

    Kære Michael,

    Nu er du urimelig – dette er alvor, Michael. Sagen drejer sig om forfalskning af en Gallup-undersøgelse, der er blevet anvendt til at vildlede 1200 landmænd samt flere politikere og den ganske offentlighed. Det har ikke noget med mudderkastning at gøre, uanset hvor ubehageligt du må finde det efter at have erklæret disse mennesker din loyalitet. Men husk – det er aldrig for sent at fortryde…

    Venlig hilsen
    Kjeld Hansen

 6. Kære Kjeld.

  Jeg vil se tiden an og vurdere, om der er interessant kød på dyret. Alle debatter er fyldt med forkerte tal – tænk bare på valgkampen.

  Du bør vare dig for fortsat at pådutte offentligheden alt muligt vrøvl om hvem, jeg er. En fritænker erklærer ikke nogen sin loyalitet. En fritænker kan ikke købes. Og en fritænker fortryder ikke (men kommer måske til nye erkendelser).

  Venlig hilsen
  Michael

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s