Som man råber i skoven

Protestbevægelsen Bæredygtigt Landbrug har fået Gallup til at gennemføre en undersøgelse over danskernes forhold til landbruget.

Der er egentlig en god idé. Men ligesom med så mange andre undersøgelser, der har oprindelse i interesseorganisationer, er det uhyre begrænset, hvad man kan tillade sig at konkludere.

Det grundlæggende problem er, at spørgsmål, der er formuleret af en interessent med en bestemt holdning, ofte er stærkt tendentiøse og manipulerende (for ikke at sige: naive). Og som man råber i skoven, får man svar. Bæredygtigt Landbrug, der lægger deres undersøgelse åbent frem her, er ingen undtagelse. Prøv lige at se spørgsmålene!

F.eks. spørges der til, hvad der er politikernes vigtigste opgaver, når de lovgiver om landbruget, og her er én af svarmulighederne  “At beskytte miljøet, uanset hvad det koster”.  De fleste ved deres fulde fem vil enten svare nej eller nægte at svare på et så ledende spørgsmål.

Jeg mener ikke, at Bæredygtigt Landbrugs undersøgelse kan bruges til noget som helst. Døm selv!

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Bæredygtigt Landbrug, Dansk natur, Landbrug, Landbrugspolitik og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til Som man råber i skoven

 1. Tak, men husk: Det er ikke for at kanøfle nogen. BL er så langt ude med deres spørgsmål, at de klarer det meget godt selv denne gang.

 2. Søren Wium-Andersen siger:

  Bæredygtigt Landbrug misbruger Gallup i deres fremstilling se: http://www.aabenhedstinget.dk/?p=2160 hvor Kjeld Hansen fremlægger en række observationer.
  Søren Wium-Andersen

 3. Jeg synes nu ikke, at BL misbruger Gallup. Men BL stiller nogle tåbelige spørgsmål, som Gallup kommer til at lægge navn til. Gallup borger bare ikke for kvaliteten af spørgsmål.

  Min påstand er fortsat, at undersøgelsen ikke kan bruges til en skid.

 4. Bo K.Stephensen siger:

  Man må sige, at efter at have læst denne Gallupundersøgelse, så kan man konstatere at danskerne er et utroligt vidende folkefærd på landbrugsområdet, der er ingen grænser for deres viden. Man skal ikke have flere miljøkrav end vores nabolande, hvem kender miljølovgivningerne i de andre lande ? Det gør danskerne. Hvem kender Grøn vækstplanen og reductionen af 19.000 tons kvælstof ?. Det gør danskerne. Hvem ved at miljøbleastninger er faldet ?. Det gør danskerne. Der bør være en grænse for politisk indblanding, når det gælder særregler og afgifter ?. Danskerne kender alt til afigiftssystemet i dansk landbrug og særregler, hvad er det ?. Så kommer man til virkeligheden, her får man spøgelsesbyer med narkomaner og særlinge, altså, altså. Hvem er disse særlinge ?.

 5. Bo K.Stephensen siger:

  DN fik også lavet en gallupundersøgelse, den kan man læse om i deres medlemsblad Natur og Miljø nr 2 juni 2010. Men her har man åbenbart kun stillet 4 spørgsmål. Her er spørgsmålene også noget ledende. F.eks Forureneren betaler, meget forudsigelig resultat 95 % ja. Landbrugsstøtten vil man også af med, men vil man også få det samme resultat, hvis man omlagde noget af støtten til natur og miljøformål ?. Vilde dyr på landbrugsarealer, her mener man også, at landmanden skal tage et ansvar for disse. Det er vel også ret logisk. Nej, disse undersøgelser er lige til skraldespanden.

 6. Enig. Undersøgelser gennemført af interessenter er tit (meget) tendentiøse. Men de bliver i brugt i stort omfang. På den måde bliver sager, som måske slet ikke holder vand (eller er direkte forkerte), tit fremmet af interesseorganisationer. Det er uundgåeligt, og det skal man bare være klar over. Dygtige interessenter forstår dog at holde den faglige fane højt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s