Inger Christensen og sommerfuglene

Admiral på hvid fredløs. (Foto: Michael Stoltze).

“Der opstår sådan en forunderlig frihed, når pennen er bastet og bundet”. Sådan siger Susanna Sommer, når hun karakteriserer digteren Inger Christensen (1935-2009), som skrev sine digte efter meget strenge og systematiske regler. Man kan ikke andet end at blive grebet af Inger Christensens univers, når man hører hende og dykker ned i hendes tekster. I dag er hun et af mine allerstørste forbilleder.

Inger Christensten var længe kendt og elsket af eliten. Hendes mere folkelige gennembrud kom i 1991 med udgivelsen af sonetkransen Sommerfugledalen, der siden var med til bringe hende stærkt i søgelyset som kandidat til nobelprisen i litteratur. En pris, hun dog ikke nåede at få.

Kort efter Inger Christensens død den 2. januar 2009 havde jeg den store glæde at medvirke i programmet Stedsans på DR P1 sammen med Susanna Sommer.  I dette program:

kan du mellem fortællingerne om sommerfuglenes liv høre Inger Christensen læse alle sonetterne fra Sommerfugledalen op med sin karakteristiske, magisk messende stemme.

God fornøjelse!

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Inger Christensen og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s