Regeringen har (igen) glemt Solen

Regeringen har (igen) glemt Solen i deres energiplan "Vores energi". (Foto: Michael Stoltze).

 

Den 24. februar 2011 præsenterede den forrige regering deres strategi for Danmarks overgang til et samfund, der er uafhængigt af fossile brændstoffer – Energistrategi 2050.

Som led i den forudsigelige fløjkrig mellem blå og rød blok, rakkede oppositionen  omgående strategien ned for at være for uambitiøs.

Nu er oppositionen kommet til fadet og har fremlagt deres egen strategi. Det er de ikke sluppet meget bedre fra.

Der var faglige og visionsmæssige problemer i Energistrategi 2050:  Vind og biomasse (herunder biogas) fyldte næsten alt. Det er også en del af løsningen. Men solenergien var blevet blevet væk.

Solstrålerne er den primære vedvarende energikilde, vi har. Men denne energikilde udnytter vi næsten ikke i Danmark, hvor energipolitikken er voldsomt farvet af ensidige vindmølleforkæmpere fra venstrefløjen samt (de seneste år) industrilandbruget, der har enorme forventninger til biomasse som et nyt forretningseventyr.

Vind og biomasse er naturligvis en del af løsningen. Men møllerne er nogle enorme, dyre, larmende og landskabsødelæggende klumpe-dumper. Og landbrugets vildt overdrevne forventninger til sig selv som biomasseleverandør og forsøg på biomasseoptimering i klimakampens hellige navn er ved at fortrænge værdifuld natur og skabe nye miljøproblemer.

Alene ved at udnytte eksisterende kunstige overflader kan udnyttelse af solenergi tilvejebringe en stor del af den vedvarende energi, Danmark har brug for i fremtiden. Det fremgår slet ikke af den nye regerings udspil, Vores energi.

Regeringen har (igen!) glemt Solen. Derfor er udspillet (igen!) en ommer.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Klimapolitik og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

11 svar til Regeringen har (igen) glemt Solen

 1. Janus Hillgaard siger:

  Jøsses Michael, du er godt nok en sur mand. Har du virkelig forestillet dig at sol skal erstatte vindudbygning inden 2020 ? Sol, bølger etc får 25 mio./år de første år – der er en mia. til F&U i nye VE-teknologier. Be real, please.

 2. Bo K.Stephensen siger:

  Vi ender med at drukne i majsmarker og energipil, hvis de får den rette afregningspris. Energiafgrøder vil blive dominerende på marginaljordene, dem som skulle reserveres til en ny natur meget gerne en tørbundsnatur. Men grøn energi og grønne arbejdspladser er sød julemusik i disse søde tider. Os der kæmper for larvefødder og løbebiller er trængt gevaldigt i defensiven, vi befinder os i ingenmandsland. Mon Michael Stoltze og co kan påvirke regeringen i en mere naturlig retning indenfor den biologiske mangfoldighed ?. Svaret er endnu ikke skrevet, men det bliver det nok.

  • Janus Hillgaard siger:

   Jeg er sikker på at der ikke vil blive dyrket majs til biogasproduktion i Danmark. Ligeså at energipil vil få det meget svært under den ny regering,

   • Men hva’ så efter et regeringsskifte?

   • Janus Hillgaard siger:

    Det bliver lidt lettere at forudse hvad VKO vil gøre efter et nyvalg når vi ved om de er med i en bred aftale. Men 100% garantier kan ikke gives i et demokrati. Jeg håber at argumenterne imod energipil vil tårne sig op den kommende tid.

 3. Nej, Janus – jeg er en rigtig glad mand!

  Fint, at I er mere ambitiøse på VE-målene, men hvorfor i alverden er I ikke gået mere til Solen? Selvføgelig skal der forskes videre, men der er masser af muligheder allerede i at bruge solenergi til både opvarmning af huse og til el. Se på f.eks. Tyskland!

  Bare sådan at at tonse masser af møller og biomasse ud over det hele er altså for primitivt. Og hvordan vil I sikre, at det ikke går ud over natur og landskab?

  • Janus Hillgaard siger:

   Fordi vi skal nå 40% CO2 reduktion i 2020. Biomassediskussionen skal afklares i 2012 ifølge oplægget men der er selvfølgelig den mulighed at EL skyder det hele ned fordi man ikke vil vente på afklaring af, hvilke biomasseressourcer, skal bruges. I den diskussion ligger biodiversitet højt af selvklare årsager men også fordi energipolitikken selvsagt ikke skal spænde ben for arbejdet i natur og landbrugskommissionen.
   Sorry for surhedsbemærkningen, men bliver stadig mere optimist på hele paletten.

 4. Bo K.Stephensen siger:

  Flere tyske kommuner har sagt nej til at man dyrker et større areal med majs til biogas. Så de sønderjyske kommuner kan da sagens få problemer med disse majs. Jeg har nu ikke hørt nogle politikere der siger, at biodiversiteten ligger højt overfor biomasseproduktion. Så er spørgsmålet også hvilken biodiversitet de mener, er det flere hare og udsatte agerhøns ?. De er jo blevet maskotter for biodiversiteten i DK, så lavt er man sunket. Man sidder fast, man sidder fast. Hvor ville jeg dog håbe, at man fik biodiversitetseksperterne på banen, så de kunne vise vejen. Ligenu er man endt i en blindgyde, men gryden skal være i kog og låget skal springe af og nye brændvarme idéer skal opstå.

 5. Bo K.Stephensen siger:

  Kvinderne har stort set glemt biodiversiteten kan man også sige. Jeg ved godt, at det er et sidespring, men det handler altså om natur og miljøpolitikken, naturområdet har mændene sat sig på og miljøet er kvinderne løbet med. Der er faktisk en meget skarp grænse imellem hvad der interessere kvinder og mænd. Hele natur og biodiversitetsproblematikken er totalt domineret af mænd imens kvinderne diskutere økologi, klima og sundhedsrelaterede miljøemner også i høj grad dyrevelfærd og jagtmodstand især. Så biodiversitet er altså åbenbart ikke et blødt emne, det må være noget hårdt i filten. Men det er altså ejendommeligt, at det faktisk forholder sig sådan.

 6. Bo K.Stephensen siger:

  Det var et sidespring. Men der er helt sikkert noget om snakken, det kan man også se på læserbreve og kronikker om disse naturrelaterede emner og de mange debatter på Fugleognatur.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s