Mediehysteri om personsager dræber politik

Både medier og befolkning har et enormt ansvar for den politik, der bliver ført i Danmark. Den politik, der skal skabe en ny og god fremtid. Den politik, der med visioner, kloge initiativer, samarbejde og fællesskab skal lede os ud af den nuværede krise og skabe et trygt og smukt land.

Men for øjeblikket fylder en næsten uendelig række af personsager så meget i mediebilledet, at den fremadrettede politik ligger i ruiner, eller allerhøjst rejser sig til nytteløse ideologiske slagsmål mellem rød og blå blok.

Hvornår får vi politik med solide visioner, der peger fremad for Danmark? Jeg er fuldstændig ligeglad med, om Helle Thorning og hendes mand måske har snydt i skat. Eller om Ole Sohn engang har rendt rundt med millioner fra Moskva, dengang dét var moderne. Fortæl dog åbent historierne om, hvordan det var, og lad os så komme videre. De mange personsager, som medierne bruger alt krudtet på, fordi de har stor underholdningsværdi og sælger lukningstruede aviser og blade, skygger for det nødvendige politiske håndværk.

Det gælder også natur- og miljøpolitikken. Medierne belyser ikke substansen i natur- og miljøpolitikken i forhold til Danmarks fremtid. Det bliver højst til skænderier i ankelhøjde.

Anstændigvis er der dog enkelte medier, som er bekymrede over udviklingen, og her vil jeg undtagelsesvist uddele en stor ros til Politiken for at have bragt artiklen Den politiske journalistik har mistet sit moralske kompas.

Personsager i politik dyrkes for øjeblikket langt, langt ud over, hvad der er sundt for samfundet. Det er (måske) et krisetegn. Men det er tid til selvransagelse i de brede danske medier.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Politik og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Mediehysteri om personsager dræber politik

 1. Bo K.Stephensen siger:

  Ja, enkeltsager er blevet til personsager, der griber om sig i et hidtil udset omfang. Journalisterne er altså ikke klædt på til, at berette om den komplicerede naturpolitik herunder også natur og vandplanerne. Der imod er der skrevet tusindvis af artikler om klima og energipolitik, det er de fleste journalister faktisk sluppet nådigt fra. Men journalisterne er idag generalister og ikke specialister på hvert deres felt. Specialisterne er røget ud til fordel for hurtige og fordøjelige mainstream nyheder. Det er næsten lidt som med naturen, her har generalisterne også overtaget specialisternes plads. Det er åbenbart samfundet eller befolkning som ønsker denne udvikling. Medierne spiller en helt afgørende rolle for om man får flyttet fokus væk fra miljøpolitik og over i en mere naturpolitisk retning. Men nu er det som blogindehaveren skriver kun personers menneskelige småfejl som åbenbart skal fylde spalterne op. Det er også dejlig nemt, at kun bore i en sag ad gangen i det uendelige. Hvem gider læse om Ole Sohns kommunistiske fortid og en ex- ministers gøren og laden i en skattesag. Det hele ender sikkert i ingenting. Så har man brugt en masse krudt på dette. Men Michael Stoltze må påvirke medierne noget mere, så må vi se hvad der sker.

 2. Bo K.Stephensen siger:

  Du henviser til en artikel i Politiken, men man glemmer dog, at der står, at befolkningen er træt af personsager. Men det er altså også dem, der gør at Venstre stormer frem i meningsmålingerne. Jeg ved godt, at der også er løftebrud. Men en del af disse løftebrud er jo valgflæsk, det kan vælgerne åbenbart ikke gennemskue, det er ret ejendommeligt. Som du siger, så hopper vi i med begge ben. Der er hvis en dobbelthed at spore her, man sluger råt, hvad medierne servere.

 3. Sune Madsen siger:

  Ja, man undrer sig over at ikke en gang de radikale og SF, der ellers gentagne gange under valgkampen profilerede sig som grønne, kun har makeret sig med en tydelig politik inden for energiområdet.
  På naturbeskyttelseområdet er der meget stille. Der bliver talt lidt om at kvælstofforbruget med tiden igen skal mindskes, men intet om braklægning, naturpleje og afgifter på sprøjtegifte.
  Herude i det åbne land kunne vi godt bruge at reglerne for jordbrug blev strammet op. Det virker ikke som om at der bliver taget hensyn til ret meget natur, hvis man da lige ser bort fra vildt remisserne! F.eks. bliver der ofte sprøjtet og gødet helt op af grøftekanter åløb og marskskel som bl.a. stendiger. De små rester af udyrket jord der er tilbage i det åbne land bliver stadigvæk kraftigt forarmet, det ved de fleste der læser denne blog vist godt.
  Jeg tænker lidt det samme som Bo K. Stephensen. Kunne en kendt naturpersonlighed som dig(michael stoltze) ikke foreslå ministeren at man slog et slag for et område som f.eks. grøftekanternes fremtid. Det ville være en meget konkret sag som de fleste mennesker kunne forholde sig til og vel også for naturen en vigtig en af slagsen?
  Hvis ikke denne regering kan slå et slag for bevarelsen af vores sårbare natur, hvem ka så?

 4. Den kritiske og underholdende presse (satiren) er naturligvis utrolig vigtig for samfundet og demokratiet. Men de mange elektroniske spor, vi sætter, og den store folkelige overvågning, debat og satiredyrkelse på sociale medier som Facebook og Twitter betyder, at enhver, som stikker næsen frem, meget hurtigere end før kan blive iscenesat som utroværdig, små- eller storkriminel. Vi har set masser af eksempler på, at engagerede og ordentlige personer med høj offentlig troværdighed bliver pillet ned fra den ene dag til den næste. Enhver der stikker næsen frem, må regne med at bliver udskreget som klovn. Det er vilkårene. Persondyrkelsen på godt og ondt er blevet uhørt stor. Når vi er gået fra Warhols Fifteen-minutes-of-fame-samfund til et X-factor-samfund, og de store medier medier kører med for fuld drøn, er det svært at holde det visionære og seriøse fokus i de afgørende politiske debatter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s