Auken har en plan

Miljøminister Ida Auken.

Da regeringen den 7. december udsendte de såkalde EU-naturplaner,  var det uden flere penge til indsatsen. De 1,8 mia. kr., der figurerede i pressemeddelelsen og medierne, var nemlig ikke nye penge, men midler, der i årene 2012-2015 flyttes fra den brede naturbeskyttelsesindsats til særlig prioriterede områder.

Det har fået Kommunernes Landsforening (KL) til at kritisere regeringens EU-naturplaner skarpt. KL frygter, at regeringens planer vil sætte naturbeskyttelsen i bakgear, og at årtiers naturpleje uden for de prioriterede områder vil være spildt.

Det fik miljøminister Ida Auken til at svare  “…det er også vigtigt at understrege, at dette er det første skridt. Vi tager fat på den øvrige natur, når regeringen kommer med sin Naturplan Danmark.”

Det er en  vigtig udmelding. Auken har en plan. Naturplan Danmark er dén nationale plan, som de nuværende regeringspartier har råbt og skreget på i 10 år, da de var i opposition. Ideen til planen stammer helt tilbage fra 2001, da Wilhjelmudvalget kom med sin rapport om den danske naturs tilstand og landbruget bagefter udtalte:

“Rapporten vil blive husket som en milepæl om ti år. Det var med den, vi stoppede op og besluttede os for, at Dalgas-perioden 100 % var overstået. Nu er det andre værdier end blot at dyrke jorden, der skal til for, at vi kan tale om godt landmandsskab. Vi skal også tage vare på naturen.”

Sådan kom det som bekendt ikke til at gå. Men for et par år siden tog Ida Auken sammen med sit parti initiativ til Naturplan Danmark, og det er dét forslag, der nu er adopteret af regeringen og skrevet ind i regeringsgrundlaget (side 31). Det Konservative Folkeparti kom også med en meget lignende plan (Et grønnere og rigere Danmark) i juni, 2011.

Miljøministeren har rent taktisk ikke haft andet valg end at udsende EU-naturplanerne som de lå, og hun har uden tvivl været klar over, at hun ville få kritik for dermed blot at realisere blå bloks planer.

Under alle omstændigheder er det dog godt, at EU-planerne endelig er offentliggjort. Nu kan vi komme videre med naturbeskyttelsen og gå i gang med det centrale: Realiseringen af Naturplan Danmark.

Her har miljøministeren virkelig mulighed for at skrive Danmarkshistorie, fordi planen har fokus på både at genoprette dansk natur og dansk økonomi. Realiseringen af planen kræver fremstrakte hænder mod det landbrug, som er i krise, og som er så afgørende for vores natur, fordi det forvalter 3/4 af Danmarks landareal.

Naturplan Danmark er meget mere end en plan for beskyttese af underlige planter og dyr. Det er en vision, som sætter nogle helt overordnede rammer og mål for, hvor og hvor intensivt vi kan benytte Danmark i fremtiden. Det er en plan, der skal beskytte naturens variation og biodiversitet, sikre at landet udvikler sig smukt og samtidig sikre gode og klare rammer for et produktivt og værdiskabende landbrug.

Efter nytår nedsætter regeringen en hurtigtarbejdende Natur- og Landbrugskommission, hvor miljøministeren og fødevareministeren vil gå i tæt samarbejde. Denne kommission er som skabt til at være fødselshælper for Naturplan Danmark. Samtidig bliver en af  kommissionens vigtigste opgaver at finde de mest farbare og konstruktive veje ud af landbrugets gældskrise.

Det er enorme udfordringer. Men der er ingen tvivl om, at det er rigtigt at tænke sund planlægning og økonomisk genopretning sammen. Kommissionens arbejde skal ideelt bane vejen for intet mindre end et smukt land med en god økonomi.

Et tæt samarbejde mellem Fødevareministeriet og Miljøministeriet og nedsættelse af en Natur- og Landbrugskommission har vide perspektiver. Nu er begge dele en realitet, og det er den bedste nyhed, man kan tænke sig for både natur og landbrug.

Derfor er mine forventninger om nybrud og samling om fælles løsningsmodeller til gavn for Danmark tårnhøje.

Håbet er, at alle parter går konstruktivt og fordomsfrit til værks, og at befolkning,  organisationer, eksperter og politikere – uanset partifarve – engagerer sig i dette vigtige arbejde uden smålig skelen til, hvor i det politisk landskab ideen er født.

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Naturpolitik og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til Auken har en plan

 1. Enig – jeg er ret sikker på, at de to ministre ikke vil svigte naturen, vi er mange som er utålmodig, og ikke mindst bekymrede på naturens vegne. Min afdækning af naturtabet viser desværre at der er grund til stor bekymring – vi mister lang mere end vi genopretter, og at den kvalitet vi mister hver gang et areal bliver nulstillet af opdyrkning, eller permanent ødelagt af veje og boliger kræver en succesion på mange årtier for at nå samme kvalitet, hvis det overhovedet er muligt.

  Der er dog et lyspunkt som hidtil ikke har fået megen opmærksomhed. De tørre og sandede arealer, lader til at reetablere sig langt hurtigere end anden natur – da næringsstofferne hurtigt udvaskes, og de tørre forhold er optimale for mange af vores oprindelig vilde danske arter. Et eksempel på en sådan gunstig udvikling er en brakmark på Møn, som tilsyneladende uden dyr naturpleje har nået et succesions stadie af meget høj kvalitet på kort tid. Det viser vigtigheden af, at få starte disse arealers succesion op, da meget tyder på at de kan blive biologiske hotspots for nogle af vores mest truede arter.
  http://www.naturstyrelsen.dk/Nyheder/fredning_moen.htm

 2. Bo K.Stephensen siger:

  Fint Størup men Ida Auken siger jo om naturplanerne, vi skal have et vådere DK, man glemmer alt for ofte tørbundsnaturen, det er faktisk her, man kan finde en masse truede og sjældne arter især indenfor insekterne. Men der mangler altså kompetancer på dette område i kommunerne, her vrimler det ikke ligefrem med entomologer. Insekterne som der jo er flest af og arter rangere lavest i hierakiet øverst er planter og pattedyr i den danske naturforvaltning. Det gælder om, at man gør biodiversiteten all round til en del af de kommunale naturforvaltninger, det er den ikke idag, når det gælder mange artsgrupper. Hvis ikke insekterne bliver en del af Naturplan Danmark, så redder planen ikke den skræntende natur.

  • Enig. Hun skal nu nok komme efter det. Jeg gør og vil gøre alt, hvad der står i min magt for at hive Ida op på det tørre, så hun kan se herlighederne, mulighederne og vigtigheden af en indsats dér.

 3. Bo K.Stephensen siger:

  Giv mig en stærk Michael Stoltze.

 4. finn birkholm-clausen siger:

  Er ved at læse Kjeld hansens nye bog: Folk og Fortællinger. Jeg sidder simpelthen og tuder over gridske bønder og venstrefolks ødelæggelse af vådområder . Og de fortsætter. 400 større søer og vandområder har de ødelagt til fordel for svinefoder. Eller som Michael normalt skriver: Ligegyldige Svinefodermarker. Hver evige eneste gang har Hedeselskabet stået for afvandning og dræning. Det er deprimerende. Tørt eller vådt. Vi må ha det tilbage inden alt er tabt. Ikke kun storken og tusinder af andre arter. Tøndermarksen er snart spoleret og Værnengene bliver det til foråret. Så skal de pløjes op. Ulovligt fordi de ligger i et Natura2000-område, men det vil de lokale bønder og Ringkøbing-Skjern Kommune sgu da skide på.

 5. Pingback: Nytårsbrev fra Dansk Natur 2012 | Dansknatur's Blog

 6. Pingback: 100 dage – og hvad nu? | Dansknatur's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s