Hvad med Danmark, minister?

De fleste af Danmarks vilde arter af dyr og planter er trængt tilbage til levester, der er som små frimærker. F.eks. her på Høvblege på Møn. (Foto: Michael Stoltze).

Til min store glæde har miljøminister Ida Auken slået et flot slag for naturen og biodiversiteten på den internationale scene.

Forleden holdt hun tale som oplæg til en workshop, der på europæisk plan skulle forberede et FN-møde i Panama City til april. På mødet i Panama er det planen at nedsætte et internationalt ekspertpanel, der kan rådgive om, hvordan vi stanser det accelererende tab af Jordens biologiske mangfoldighed – biodiversiteten. Panelet kommer til at hedde IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services ), og det bliver en pendant til klimapanelet IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Ved workshoppen sagde miljøministeren blandt andet:

Hvis vi skal redde naturens mangfoldighed og vores økosystemer, så er det afgørende, at vi får sat arbejdet i naturpanelet i gang hurtigst muligt. Der er simpelthen ikke tid til at bruge årevis på at udvikle det helt perfekte system, for vi mister alt for mange dyre- og plantearter hvert år.

– Gør arbejdsprogrammet så ligetil som overhovedet muligt. Husk altid på, at IPBES skal være med til at vejlede politikerne – undgå derfor at vedlægge hundredvis af anbefalinger og husk at prioritere de anbefalinger, I kommer med.

Det er flotte, rigtige og nødvendige ord fra ministeren. Og det er godt og vigtigt, at hun (i øvrigt ligesom sin forgænger i embedet) markerer sig klart og ambitiøst på den internationale scene.

Men ministerens udfordringer er også det nationale, og her er der enorme og presserende opgaver. Danmark er et af de lande i verden, hvor naturen og biodiversiteten er under allerstørst pres pga. den meget intensive udnyttelse af landet.

Derfor kan det kun gå for langsom med at udforme den nationale Naturplan Danmark, som er bebudet i regeringsgrundlaget. Her kan det bekymre, at den annoncerede Natur- og Landbrugskommission, som skal løbe det hele i gang, stadig ikke er på plads.

Så mens vi venter på FN, IBBES og den internationale oprustning til kampen for at bevare verdens biodiversitet, er et meget relevant spørgsmål til ministeren:

Hvad med Danmark?

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Naturpolitik og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Hvad med Danmark, minister?

  1. Læs mere om den globale biodiversitetskrise og IPBES i denne artikel fra professor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet: http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2012/2012.1/biodiversitet_naturens_mangfoldighed_er_paa_retur/

  2. Bo K.Stephensen siger:

    Det skal nedsættes inden februar har jeg læst, forsinkelsen skyldtes EU-formandskabet, ministerne har travlt med andet arbejde, så kommissionen må åbenbart vige. Men man har jo vist i lang tid, at DK fik formandsskabet så. Der er heller ingen der ved, om det bliver et ekspertudvalg eller organisationer, der kommer til at være i kommissionen. Den voldsomme gældskrise som landbruget befinder sig i, kan komme til at overskygge naturproblemmerne i udvalget. Økonomerne har for længst overtaget medierne og styre også natur og miljøområdet. Fødevareøkonomisk institut spiller en ledende rolle her. Der er virkelig behov for en meget stærk biodiversitetsmand som kan stå overfor disse økonomer, det kunne jo netop være Carsten Rahbek eller Rasmus Ejrnæs udvalget er faktisk ikke særlig stort i lille DK. Skrækken er at man vælger en professor emeritus eller lignende, jeg kunne da godt nævne nogle navne her. Det skulle jo være et hurtigt arbejdende udvalg, som dog har ganske svært ved at komme ud af starthullet.

  3. Enig. Jeg følger udviklingen meget tæt, og prøver at påvirke den mest muligt. Hvis kommissionen ikke er på plads 1. februar, vil sagen for alvor blive udstillet som et problem til skade for regeringens troværdighed.

  4. Bo K.Stephensen siger:

    Tik, tak, tik, tak klokken slår og tiden går, hvilke vilkår vil fremtidens biodiversitet få. Tak er kun et fattigt ord, ord har der været nok af på denne jord. Fattig er den jord som vi betræder, fattig på artsdiversitet og idérigdom. Tak for idéen om natur og landbrugskommissionen det varmer i denne kolde tid. Man skal ikke se tiden an, lade stå til, Det blev ikke før jul eller engang i januar, nu er deadline 1/2-12 og ikke en time eller dag over. Hvis det bliver tilfældet vil udvalget få en meget dårlig start, da sporene jo skræmmer og det giver skræmmer i det videre forløb. Men det er næsten en klassisker, når ordet biodiversitet eller natur indgår i noget, så tager man det ganske let, det kan godt vente, der er jo heller ikke nogle som vil protestere højlydt. Det bliver spændende at følge denne hurtigt arbejdende kommission på godt og ondt.

  5. Enig! Jeg forventer, at kommissionen bliver offentliggjort inden 1. februar (på onsdag). Der står meget på spil for regeringen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s